Twintigste Friezendroapen zoekt verjonging en verbinding · Foto('s): Angela Dekens
  Angela Dekens

Twintigste Friezendroapen zoekt verjonging en verbinding

woensdag 29 mei 2019

“Wy bin bûn, ferparte mar nea oerwûn…” zo begint het nieuwe Interfriese lied dat in het weekend van 24 tot en met 26 mei op het Duitse eiland Helgoland in samenwerking met vele belangstellenden geschreven werd door Friese folkband Baldrs Draumar. Het doel van het lied is om de verbinding tussen de Frieslanden te benadrukken en te vergroten.

Honderden Friezen afkomstig uit alle Friese gebieden van West-Friesland (Noord-Holland) tot aan Nord Friesland nabij de Deense grens trokken vrijdagochtend 24 mei in alle vroegte naar het heilige Friese Fositeland, vandaag de dag beter bekend als Helgoland. Drie dagen lang zou het eiland de thuishaven zijn voor de twintigste editie van het driejaarlijkse ‘Friesen-droapen’. Dit jaar had de Fryske Rie (Sectie West) van de Ynterfryske Rie onder leiding van Saapke Miedema, samen met bandlid Aant Jelle Soepboer, een speciale taak: “De ferjonging ynsette, it moetsjen fan Friezen takomstbestinnich meitsje.”

Meer dan vorige jaren was gekozen voor een festivalachtige opzet. Alle deelnemers hadden festivalbandjes en een programmaboekje en konden zich zo over het eiland bewegen naar alle activiteiten. Workshops en rondleidingen werden drukbezocht met als hoogtepunt het grote feest op de zaterdagavond in de Nordseehalle waar naast Baldrs Draumar zelf het Voluspa project en de Oostfriese metalband Skalnastal acte de presence gaven. De opzet slaagde, het evenement werd drukbezocht en het percentage jongeren was hoger dan ooit.

“Oer trije jier mei Seksje Noard it organisearje, ik hoopje fan herte dat hja de ferjonging trochsette en der ek yn slagje aktyf de jongerein te berikken, it moat hip wurde om dêr hinne te gean”, aldus Soepboer.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 16:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 16:00 - 18:00
  Op naar het weekend!
  Peter Visser neemt je mee het weekend in met gezellige muziek.
 • 18:00 - 20:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio