VANLA start met boslandbouw in gemeente Achtkarspelen · Foto('s): Dictus Hoeksma
  Dictus Hoeksma

VANLA start met boslandbouw in gemeente Achtkarspelen

donderdag 23 januari 2020

De Vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer in Achtkarspelen (VANLA) is een 4-jarig project gestart in de gemeente Achtkarspelen om boomwallen in het landschap te verrijken met eetbare bomen, struiken en
planten. Dit zorgt voor extra voedsel voor het vee en is goed voor de gezondheid van het vee, biodiversiteit en
innoveert het cultuurlandschap in De Friese Wouden.

Het project met de naam ‘De boomwal als apotheek voor vee en bron van biodiversiteit’ doet VANLA samen met Van Hall Larenstein, Nordwin College, Landschapsbeheer Friesland, KennisCentrum voor Natuur en Leefomgeving en Stichting Wrâldfrucht. Op 3 februari vindt de aftrap van het project plaats bij Mts. Bloemhoff in Surhuisterveen, waarbij Eerste Kamerlid Joop Atsma de eerste ‘projectboom’ plant.

Het blijkt dat een landbouwsysteem waarbij vee, naast gras, ook bladeren en twijgen van bomen en struiken tot zich neemt, veel voordelen oplevert. Deze bomen en struiken dienen dan als apotheekfunctie voor het vee, want de dieren krijgen extra en gevarieerdere plantstoffen, mineralen, sporenelementen en vitamines binnen. “Vergelijk het met de mens. Die eet ook niet elke dag spinazie als ontbijt, lunch en avondeten en dat 7 dagen per week. Nee, eet gevarieerd adviseert de Schijf van Vijf. Hetzelfde geldt voor het vee”, aldus Dictus Hoeksma, secretaris van de VANLA. Gezonder vee betekent in de regel minder ziekte en zorgt voor een beter dierenwelzijn, maar levert tegelijkertijd ook een economisch voordeel op voor de boer. Ook op ecologisch vlak levert een biodiverse boomwal voordelen op, zoals het verminderen van stikstof- en CO2-uitstoot en verfraaien van het cultuurlandschap in De Wâlden.

14 boeren van de VANLA doen mee aan project
In de gemeente Achtkarspelen doen 14 boeren van de VANLA mee aan het project. Zij gaan hun apotheek voor het vee uitbreiden door bestaande aanplant op de percelen te verrijken met meer plantensoorten of een nieuw landschapselement aan te leggen. ” Het project moet praktijkgerichte kennis opleveren, zodat later meer boeren dit ook kunnen implementeren in hun boerenbedrijf. Daarnaast leggen we ook een kennisbank aan die voor iedereen vrij toegankelijk is”, aldus projectleider Henk Pilat van het Nordwin College. De eerste aanzet voor de kennisbank staat sinds een paar dagen online op www.snoeivee.nl. Hierop staat alle informatie over het project. Ook de vorderingen, activiteiten en geboekte resultaten gedurende het project zullen op deze site te zien zijn.

Initiatiefnemers en partners project
Het project is een initiatief van de VANLA en zij werkt samen met Van Hall Larenstein, Nordwin College, Landschapsbeheer Friesland, KennisCentrum voor Natuur en Leefomgeving (KCNL) en Stichting Wrâldfrucht. Studenten van Van Hall Larenstein en Nordwin College doen daarbij onder begeleiding van docenten ook onderzoek en KCNL ondersteunt de eerste fase van het project financieel.

 

 

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Harteklanken
  Tijdens het ontbijt op zaterdagochtend brengt RTV NOF geestelijke Harteklanken.
 • 09:00 - 11:00
  Klankbord
  Geestelijk verzoekplaten programma. Tijdens het programma bestaat de mogelijkheid om telefonisch een lied met een boodschap aan te vragen voor een zieke of jarige of gewoon zomaar.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 18:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 18:00 - 20:00
  Hollandse toppers
  Elke zaterdagavond hoor je Tinus uit je speakers komen. De gezelligste hits en meezingers komen voorbij in Hollandse toppers!
 • 20:00 - 22:00
  Hollands op zijn best
  Nederlandstalig verzoekplaten-programma voor iedereen, voor jong en oud. Bel voor een plaat naar (0511) 44 12 02.
 • 22:00 - 00:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Reclame · Disclaimer · Organisatie · RTV Kanaal30 Geschiedenis · Donateurs · Vrijwilliger worden?