VIDEO: Varende drones ruimen plastic op in haven Lauwersoog · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VIDEO: Varende drones ruimen plastic op in haven Lauwersoog

dinsdag 26 april 2022

LAUWERSOOG – Met vijf varende drones wordt in het vervolg plastic afval uit de haven van Lauwersoog gevist. Initiatiefnemers GPBO en Ran Marine hebben een subsidie van bijna een miljoen gekregen voor het project van het Waddenfonds.

Het plastic afval dat verzameld wordt, krijgt een nieuwe bestemming. Met een mobiele installatie moet het materiaal verwerkt worden tot onder andere bestratingsblokken en dak- en stoeptegels.In totaal kost het project bijna anderhalf miljoen euro en het blijft niet bij het inzamelen van drijvend afval. Het is ook de bedoeling dat bedrijven in de haven hun afvalplastic inleveren nog voordat het in het water kan belanden.

Verzilting van landbouwgrond aangepakt

In totaal moet er elk jaar 3720 ton plastic duurzaam verwerkt worden. In de toekomst kunnen dit soort installaties naar andere havens toe voor hetzelfde doel. Omdat het plastic opnieuw wordt gebruikt en verbrand, levert het ook een reductie van CO2-uitstoot op.

In totaal is er woensdag door het Waddenfonds een investering van vier miljoen euro bekendgemaakt. Daarbij ging het ook om een plastic- en textiel-recycling project in de Eemshaven en een project waarbij de gevolgen van verzilting van landbouwgrond aangepakt worden.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 16:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 16:00 - 18:00
  Op naar het weekend!
  Peter Visser neemt je mee het weekend in met gezellige muziek.
 • 18:00 - 20:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio