Veel vertier bij Brommels in de Noardlike Fryske Wâlden

Zaterdag 24-08-2019
VEENKLOOSTER, KOLLUM, BUITENPOST - Zaterdag was onder zeer zonnige omstandigheden op verschillende plaatsen in de Wâlden een activiteit van “Brommels”  georganiseerd. Brommels is een ander woord voor bramen en toarnbeien.
De opzet is om mensen meer te betrekken bij de Noardlike Fryske Wâlden en de mensen toe te laten op de landerijen om bramen te gaan plukken. In de gehele omgeving stonden “Brommelsvlaggen”  bij een hek van een perceel. Wanneer het hek open staat mag men daar op het land bramen gaan plukken. Ook op zondag kunt u nog een bezoekje brengen aan deze activiteiten. Voor meer info kunt u terecht op www.brommelsfestijn.nl.

Boerderij van Roorda
Renze en Hettie Roorda in Veenklooster hadden hun bedrijf opengesteld. De kinderen konden een vogelhokje bouwen voor de gekraagde roodstaart. Om een boerderijdiploma te kunnen halen, moesten de kinderen een “koe” melken. Om 14:00 uur kon men een ritje maken met trekker en wagen door de landerijen in de omgeving. Boer Roorda had zijn wagen volgeladen, dus was het een groot succes. Tevens was er een stand, waar eigengemaakte geitenkaas gekocht kon worden.

Bloemenparadyske
Bij het Bloemenparadyske van Bert van der Woude en Tsjerkje van der Laan in Kollum was van alles te doen. De kinderen konden prachtig spelen in een hele grote zandbak, ter beschikking gesteld door Ludema Bestratingen. Er was een demonstratie van Yumeiho. Dit is een Japanse manuele therapie, geschikt voor allerlei klachten aan het bewegingsapparaat. Kinderen waren er aan het knutselen, er waren demonstraties van eenden korven vlechten en diverse stands met kaarsen, prachtige bloemstukken enz. Natuurlijk was er de pluktuin van mooie bloemen en kon men er bramen zoeken.

De Muzykpleats
In Buitenpost bij de Muzykpleats van Atsje Lettinga  was het heerlijk vertoeven. Kinderen waren daar aan het weven met een tussen twee bomen in gespannen spinnenweb, waar draden door heen gevlochten moesten worden. Verder was er voor  de kinderen een leuke activiteit met water. Het water ging via flessen, trechters en buizen naar beneden. De kinderen mochten dit zelf uitbreiden. Binnen in het koepelvormige gebouw MeM kon men lekker eten of drinken kopen. Wat een prachtige locatie om eens een feestje te organiseren.

Op ’e Stal
In Buitenpost op ‘e Stal was de eigenaresse verkleed als “Brommelswyfke”. Ze droeg een hoed met takken van de bramenstruik met bramen. Ze had oude spijkerbroeken verzameld van buren en kennissen. Hierin werden bloemstukken gemaakt. De kinderen mochten de plastic zak, die in de broek zat vol scheppen met modder en dan plantjes uitzoeken om er in te doen. Buiten kon men meedoen aan aquarelcursus. In de winkel waren leuke kadootjes te koop. Natuurlijk was er een hapje en een drankje te koop.

Tuinstulpje
In Buitenpost aan de Jeltingalaan was de tuin van Johan en Houdrie geopend voor iedereen. Een prachtige tuin met veel bijzondere planten, bomen en vruchten. In de kas waren planten met druiven, perziken aubergines, rode peper en nog veel meer. Houdrie had heerlijke jam te koop, die wat minder zoet is klaargemaakt. Verder had ze haar schilderijen ten toon gesteld. Echt de moeite waard om eens een kijkje te nemen

terug naar overzicht
BloemenparadyskeMuzykpleatsit Brommelswyfke op 'e stalBij familie Roorda timmeren vogelhokjeOpen tuin bij Tuinstulpje
© Foto's: Jantsje Wiersma

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-08:00 | RTV NOF Nonstop
08:00-09:00 | Harteklanken
09:00-11:00 | Klankbord
11:00-14:00 | Weekend Nieuwsshow
14:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-20:00 | Hollandse toppers
20:00-23:00 | Hollands op zijn best
23:00-00:00 | Hollandse Nacht
Klik hier voor programma- informatie