Verslaggever Anton van der Meer neemt afscheid van Rûnwei Sport · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Verslaggever Anton van der Meer neemt afscheid van Rûnwei Sport

zondag 03 maart 2024

BUITENPOST – Verslaggever Anton van der Meer (71) van RTV NOF gaf zaterdag 17 februari voor het laatst commentaar bij een voetbalwedstrijd. Voor het programma Rûnwei Sport was hij op sportpark De Swadde aanwezig bij het duel Buitenpost – Rohda Raalte. Na vele jaren hangt de Buitenposter de microfoon vanwege ziekte aan de wilgen. Spijtig, want het verslaggeven was een geliefde hobby en in de bestuurskamers was hij een welkome gast.

“Ik werd bij alle verenigingen goed ontvangen, het heeft me heel veel goede contacten opgeleverd”, aldus Anton. In 2005 werd ik door RTV NOF gevraagd iets over het Twaalf Dorpen Tournooi te vertellen op de radio. Ik was die zaterdag ook aanwezig bij de Sweach tegen VV Buitenpost en omdat Rûnwei Sport daar niet aanwezig was met een eigen verslaggever werd mij gevraagd iets over de wedstrijd te vertellen. Dat ging zo goed dat ik een week later al meeliep met een van de vaste reporters. Niet veel later in mei van 2005 ging Anton zelfstandig al op pad.

Het bracht hem op vele plaatsen of het nu Harkemase Boys was of Suwâld. In de begintijd moest nog honderden meters telefoonlijn uitgerold worden alvorens verslag kon worden gedaan, nu is het veel simpeler met een app op de smartphone. Het zorgde voor veel contacten. Tevens was hij jarenlang voorzitter van VV Gerkesklooster (in twee periodes). Daarnaast was de radio zijn grote passie. In 2012 was Anton de motor achter de wens van alle voetbalverenigingen en korfbalclubs om in de gemeente Achtkarspelen aan te sluiten bij Rûnwei Sport. Uiteindelijk kreeg het populaire programma ook doorgifte op lokale omroep RTV Kanaal30, destijds de lokale omroep voor Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen.

Met warme gevoelens denkt van der Meer terug aan de weekenden op Ameland. Waarin hij een verblijf op het eiland combineerde met een bezoek aan Geel-Wit om daar verslag te doen. Een wedstrijd die hij ook niet snel vergeet is het bezoek van Ajax aan sportpark De Swadde in Buitenpost in 2011. Het was totaal uitverkocht en RTV NOF deed radioverslag. De link van de stream van de omroep werd gedeeld op een fan-forum van de Amsterdammers en de technici moesten extra capaciteit bijzetten om de bezoekers aan te kunnen. Van der Meer schakelde over van het Fries naar het Nederlands in zijn verslag om alle luisteraars te bedienen.

“Ik ben een man van het veld, niet voor de studio, even voor de wedstrijd met iedereen een praatje maken en zo zag ik honderden wedstrijden in het amateurvoetbal”, memoreert van der Meer. “Eigenlijk vond ik de meest bijzondere wedstrijden die in de onderste regionen, neem nou een wedstrijd tussen VV Twijzel en VV De Lauwers, beide teams hadden eigenlijk geen tactiek of plan maar de wedstrijd eindigde meen ik in 7-7, geweldig”.

Niet alleen in Achtkarspelen, Dantumadiel, Tytsjerksteradiel en Noardeast-Fryslân wordt de inzet van de vrijwilligers van Rûnwei Sport gewaardeerd. Bij de wedstrijd VV Kollum tegen VVI werd ik aangesproken door een supporter. Hij luisterde vaak naar ons programma omdat onze regioteam vaak tegen de club uit Idskenhuizen speelde. Zijn vrouw luisterde op haar beurt graag naar de kerk-muziek van RTV NOF. “Hele kantines hadden ons verslag altijd aanstaan en ook kwamen reacties vanuit het hele land van mensen die via internet luisterden”.

De stem van Anton zal gemist worden, door zijn collega’s maar ook zeker door de luisteraars. Om zijn gedwongen afscheid te markeren heeft Rûnwei Sport hem bezocht en sterkte gewenst en een fotocollage aangeboden met foto’s van zijn verslaggeverschap.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Verslaggever Anton van der Meer neemt afscheid van Rûnwei Sport · Foto('s): RTV NOF
Verslaggever Anton van der Meer neemt afscheid van Rûnwei Sport · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio