Versnellingspot en Seedykstermerke in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Versnellingspot en Seedykstermerke in de Weekend Nieuwsshow

zaterdag 09 juli 2022

DE WESTEREEN – In de Weekend Nieuwsshow van zaterdag 9 juli 2022 kwamen weer diverse onderwerpen voorbij.

Met verslaggever Ben de Jager spraken we over de versnellingspot van 1.9 miljoen euro die het college van Noardeast-Fryslân beschikbaar wilde hebben, om snelheid achter het coalitieakkoord te zetten. Vooral de oppositiepartijen waren heel erg kritisch. Vorige week opperden bijna alle gemeenteraadspartijen dat het allemaal wel wat duidelijker mocht. Tijdens It Beslút werd het duidelijk dat voor een aantal partijen de toelichting genoeg was. Uiteindelijk gingen FNP, PvdA, S!N en Gemeentebelangen akkoord met het raadsvoorstel, waarin de 1.9 miljoen euro beschikbaar komt om ‘faazje’ te maken. ChristenUnie, CDA, VVD en BVNL konden niet akkoord gaan met de pot.  Ze wilden graag een raadsvoorstel met wat er gebeurd met 1,9 miljoen per onderdeel. Wethouder Jouke Douwe de Vries beloofde de raad op de hoogte te houden hiervan.

Directeur Martin Boersma van CBS De Sprankeling in Damwald reageerde in onze uitzending op de subsidie van 150.000 euro die ze ontvangen van de Gemeente Dantumadeel. Deze subsidie is bedoeld voor noodlokalen. De Sprankeling werd samen met OBS Botkeskoalle ondergebracht in de nagelnieuwe Campus Damwâld. Twee jaar na oplevering is het gebouw echter al te klein voor de scholen.  Volgens Boersma moet er nu met alle partijen om tafel worden gezeten om zo een goede oplossing te vinden hiervoor. Voor de komende tijd kan er nog gebruik gemaakt worden van de kantine van de sporthal als lokaal.  Voor 2023 zal er een definitieve oplossing moeten komen. Het doel is dat alle kinderen op het terrein kunnen blijven zo zegt Boersma.

Verslaggever Yde Prins was aanwezig bij de de Seedykster Merke in Moddergat. Deze merke wordt georganiseerd door museum ‘t Fiskershúske en wordt gehouden in en rond het Garnalenfabriekje net buiten Moddergat. Yde sprak daar met echte Visvrouwen en deelnemers van de markt,  waar o.a. brocante, kunst, vintage, groendecoratie en curiosa was te zien. Ook was er een gesprek met zanger Onno ’Sjongt’ Loonstra.  

Stichting Ik ben Wil heeft succesvol haar eerste symposium gehouden op woensdagavond 6 juli in de Bonifatiuskapel in Dokkum. Verschillende sprekers kwamen aan het woord, het boek werd gepresenteerd en er werd bekendgemaakt dat met het project Expeditie Kilimanjaro  57.620 euro is opgehaald. Verslaggever Isa Visser sprak hierover o.a. met Titus Vogt.  

Tijdens Expeditie Kilimanjaro beklommen Jogchum van der Woude, Eelke Krol en Titus Vogt uit Dokkum de gelijknamige berg in Afrika. Ze deden dit om geld op te halen en aandacht te vragen voor Alzheimer, namens stichting Ik ben Wil. En “om even weer wat dichter bij mijn moeder te zijn”, aldus Titus. 

Met eigenaar Gooitzen Hager werd teruggekeken op het 1-jarig bestaan van koffie- en lunchroom De Ferbining in Feanwâlden. De lunchroom heeft vooral een sociale functie; bij De Ferbining werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

Natuur en cultuur en wandelaars laten genieten, dat zijn de ingrediënten van de ‘ Swaddekuier’  met start en finish in Buitenpost.  Willem Kroodsma van de organisatie van de tocht vertelde in onze uitzending meer over deze wandeltocht met drie routes met afstanden van 10, 20 en 40 km. Volgend jaar op 1 juli 2023 zal deze tocht weer worden gehouden. 

Dit weekend wordt er op het terrein van de Koophandel in Dokkum weer het Dokkum Beach Volleybal-toernooi gehouden. Organisator Theo Kingma vertelde dat dit toernooi voor de 6e keer wordt gehouden.  De 1e editie werd op de markt in Dokkum gehouden maar na de herinrichting werd er uitgeweken naar de Koophandel. Zowel op zaterdag en op zondag doen er 48 teams mee aan dit toernooi. Het toernooi duurt tot 20:00 uur en er is ook live-muziek.  

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio