Verwilderde katten weggehaald van Schiermonnikoog · Foto('s): RTV NOF (archieffoto)
  RTV NOF (archieffoto)

Verwilderde katten weggehaald van Schiermonnikoog

maandag 17 januari 2022

SCHIERMONNIKOOG – Vijftig verwilderde katten op Schiermonnikoog worden naar het vaste land verplaatst, maar ze moeten nog wel gevangen worden. Daarvoor is de stichting Zwerfkatten Nederland ingeschakeld, die een vergelijkbaar project op Texel deed schrijft Omrop Fryslân.

Deze katten zitten de natuur in het Nationaal Park in de weg, doordat ze vogels en konijnen opeten. En voor de katten zelf is het ook niet echt een prettig bestaan. Het is moeilijk om aan eten te komen en om beschutting te vinden in het open landschap. Natuurlijk krijgen ze ook geen medische verzorging.

De bedoeling is om ze in februari te vangen met lokkooien en lekker eten om ze erin te krijgen. Zodra een kooi dichtvalt, wordt dat door middel van een melding op de telefoon doorgegeven. Maar het blijft niet bij het vangen alleen, want je moet er wel voor zorgen dat je niet per ongeluk een huiskat vangt.

Daarnaast moet worden voorkomen dat het probleem na verloop van tijd weer de kop opsteekt. Beide zaken worden aangepakt voordat de vangacties van start gaan.

“Steriliseren en castreren”

“We gaan eerst een actie houden voor de huiskatten. Zowel om ze te chippen zodat we kunnen controleren of de katten een eigenaar hebben en we gaan de katten steriliseren en castreren”, zegt algemeen directeur Carien Radstake van Zwerfkatten Nederland.

Daarvoor komen ze met een bus op het eiland. Maar ook de eilanders zelf komen in het spier, zegt Radstake: “We zijn blij dat er behalve onze vrijwillige vangers er ook heel veel klaar staan op het eiland om de katten in een week of vier à zes te gaan vangen.”

Mensen op het eiland worden ook gevraagd om huiskatten binnenshuis te houden op het moment dat de verwilderde katten worden gevangen. “En het is uiteraard ook zo dat we kijken wat voor type kat er in de vangkooi zit. Als dat een miauwend, kopjes gevend dier is dan gaan we die natuurlijk niet van het eiland af halen. Mocht het toch voorkomen dat er een huiskat naar de vaste wal gaat dan is die uiteraard gewoon op te halen”, voegt Radstake toe.

Er worden geen katten afgemaakt, zegt ze: “De schuwe katten die geen mensen gewend zijn gaan een grote zwerfkattenren in. Ze worden uiteraard geholpen. Dus gesteriliseerd en gecastreerd. En ze krijgen uiteraard een gezondheidsbehandeling.”

“Muizenvangers”

De katten worden ook gechipt en komen op naam te staan van de stichting. Dan krijgen ze een nieuwe taak als jagers met behoorlijk wat ervaring, zo legt Radstake uit: “Vervolgens gaan we kijken of boeren op het vasteland die bijvoorbeeld muizenvangers nodig hebben op hun erf deze katten een plekje kunnen geven.”

Als dat niet lukt, blijven ze bij de stichting Zwerfkatten Nederland. Er wordt opgelet dat de dieren niet een plekje krijgen dichtbij weidevogelgebieden of andere natuurgebieden.

Het geweer wordt nog wel ingezet als oplossing van dit probleem, maar dat ziet Radstake helemaal niet zitten: “Dat afschieten gebeurt alleen nog maar in de provincie Fryslân. In alle andere provincies is dat al lang afgeschaft. En het is helemaal niet nodig. Simpelweg omdat geen enkele boer zonder muizenvangers kan. Die katten doen gewoon heel nuttig werk.”

Een brede coalitie van eilander organisaties doet mee. Maar niet iedereen. Radstake:

De actie is breed gedragen. Behalve door één groep van de Wildbeheereenheid die het katvriendelijker vindt om de kat af te schieten. Alle andere partijen op Schiermonnikoog staan achter deze actie en zeggen ook het afschieten van katten is echt niet meer van deze tijd. En dat ben ik het volledig met hun eens. Anders hadden we ook niet meegewerkt aan deze actie.”

Katopia-bus

De vangacties zijn dus in februari en op 31 januari en 1 februari kunnen alle eilanders in de zogenaamde Katopia-bus hun kat gratis laten chippen, maar ook laten castreren of steriliseren.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio