Vice-premier Rouvoet plant Terra Vitis wijnrank in De Kruidhof · Foto('s): 

Vice-premier Rouvoet plant Terra Vitis wijnrank in De Kruidhof

woensdag 19 mei 2010

Woensdag 19 mei was vice-premier André Rouvoet te gast bij een regionale netwerk-bijeenkomst in Noordoost Friesland. Voorafgaand aan de presentatie van het Masterplan Netwerk Noordoost, plantte de minister, samen met gedeputeerde Piet Adema en burgemeester Tjeerd van der Zwan van Achtkarspelen, een tweetal op duurzame wijze verzorgde wijnranken in de Kloostertuin van De Kruidhof in Buitenpost. 


De gemeente Achtkarspelen vraagt met de aanplant van een tweetal wijnranken aandacht voor het belang van duurzame productiemethoden in de teelt van gewassen. De eerste wijnrank, van veertig jaar oud, is afkomstig uit Frankrijk en is daar duurzaam geteelt op een wijngaard die werkt volgens de ecologische regels van Federation Terra Vitis. Bij deze organisatie zijn in totaal ruim 400 Franse wijnboeren aangesloten, die – onder strikt toezicht – wijnen produceren, waarbij toevoegingen en bestrijdingsmiddelen tot een absoluut minimum worden beperkt. De gecertificeerde wijnen worden in Europa onder het duurzaamheidslabel Terra Vitis verkocht.  


Nederlandse ambassadeur ecologische wijnen


Ferencz Deli, directeur van Terra Vitis Wine Company en tevens eigenaar van de Oude Wijnhoeve uit Oudeschoot, is door de Federation in Nederland aangewezen als officieel ambassadeur van de ecologische wijnen. “Ook ecologisch geproduceerde wijnen kunnen niet zonder toevoegingen of bestrijdingsmiddelen worden geproduceerd. Wel kan het tot een absoluut minimum beperkt worden. Dat is waar Terra Vitis voor staat.”  Steeds meer gerenommeerde restaurants in Nederland schenken inmiddels Terra Vitis wijnen. Binnenkort wordt in Rotterdam zelfs de eerste Terra Vitis wijnbar geopend. Ook de gemeente Achtkarspelen schenkt – als eerste gemeente in Nederland – deze duurzaam geproduceerde wijnen. Als blijk van waardering vaardigde het Franse ministerie van landbouw een afgevaardigde, de heer Jean Henri Soumireu-Lartigue, af naar De Kruidhof voor deze bijzondere gebeurtenis. Hij is oenoloog en landbouw ingenieur, met als specialisatie duurzaam en economisch verantwoorde wijnbouw (www.terravitis.nl). 


De Frysling: ecologische wijn uit Noordoost Fryslân 


De tweede wijnrank die werd geplant is rechtstreeks afkomstig van wijngaard De Frysling uit Twijzel. Deze wijngaard is in 2008 aangeplant (3 hectare) en zal over ruim een jaar de eerste wijnen gaan produceren volgens het ecologische Terra Vitis concept . Eigenaar Jantiene Broersma assisteerde vice-premier Rouvoet, samen met Jan Willem Zwart, directeur van de Kruidhof, op vakkundige wijze en toonde zich erg ingenomen met alle belangstelling voor het familiebedrijf. “We krijgen alle steun van de gemeente Achtkarspelen voor onze nieuwe onderneming. Dat is goed voor ons en ook voor de bekendheid van de streekproducten uit Noordoost Friesland. Dat daar ook vanuit Den Haag en Frankrijk belangstelling voor is, betekent voor ons een enorme stimulans om de mooiste wijnen van Noord-Nederland te gaan maken”.


(C) Foto’s: Binne-Louw Katsma

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Vice-premier Rouvoet plant Terra Vitis wijnrank in De Kruidhof · Foto('s): 
Vice-premier Rouvoet plant Terra Vitis wijnrank in De Kruidhof · Foto('s): 
Vice-premier Rouvoet plant Terra Vitis wijnrank in De Kruidhof · Foto('s): 
  

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 19:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Tjerkje Broersma
 • 21:00 - 23:00
  Wat Draaie Menu
  Martin van der Velde
 • 23:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?