VIDEO: Aalsum wil Aalsum blijven, en niet Ealsum · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VIDEO: Aalsum wil Aalsum blijven, en niet Ealsum

donderdag 20 mei 2021

AALSUM – De gemeente Noardeast-Fryslân wil alle plaatsnamen officieel veranderen in de Fryske benaming. Dit amendement is aangenomen in de raad, waardoor het college dit amendement ook moet uitvoeren. Toch zit niet iedereen hier op te wachten.

Het dorpsbelang van Aalsum wil de benaming Aalsum graag behouden. ,,Wij hebben hier twee hoofdargumenten voor. Ten eerste is iedereen bekend met de voormalige spoorlijn Dokkum-Aalsum en ten tweede is onze kerk bekend als de Sint Catharinakerk Aalsum”, vertelt Ruud Slijpen.

Wethouder Fedde Breeuwsma begrijpt dat er dorpen zijn die bezwaar hebben. ,,Wij kijken daar naar op basis van historische motivatie. Begin juli neemt de raad hier een besluit over.”

De gemeente heeft van 17 dorpsbelangen reacties ontvangen. 11 dorpen hiervan geven aan de Nederlandse benaming te willen behouden, waarvan één dorp een nieuwe (combinatie) naam voorstelt. Vijf dorpen geven aan in te stemmen met het voorstel en één dorp neemt een neutraal standpunt in. 

De 29 dorpen waarvan de Fryske naam anders is dan de Nederlandse naam zijn geïnformeerd door het college. Dorpen die een historische (dialect) naam willen, konden dit tot 1 mei insturen. In de brief die verstuurd is, is aangegeven dat wanneer de gemeente geen reactie krijgt er vanuit wordt gegaan dat het dorp instemt met een Fryske plaatsnaam.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio