VIDEO: Aant Jelle Soepboer geïnstalleerd als kamerlid nieuwe Tweede Kamer · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

VIDEO: Aant Jelle Soepboer geïnstalleerd als kamerlid nieuwe Tweede Kamer

woensdag 06 december 2023

DEN HAAG – Vier Friezen zijn woensdag geïnstalleerd als Kamerleden in de nieuwe Tweede Kamer. Het gaat om Max Aardema van de PVV, Aant Jelle Soepboer van NSC, Aukje de Vries van de VVD en Habtamu van GroenLinks-PvdA. Allen legden ze de eed in het Fries af: “Dat ferklearje en ûnthjit ik.” Zo schrijft Omrop Fryslân

Het bruist in de Tweede Kamer. Alle Kamerleden beginnen de dag met een lunch, waar de familie en vrienden ook welkom zijn. Maar dat betekent niet dat de politiek stilligt. Als NSC’er Aant Jelle Soepboer van Nijewier naar boven toe gaat om zijn kamer te laten zien, wordt hij aangesproken door het Groninger Kamerlid Sandra Beckerman van de SP. Of hij koffie wilde drinken, dan kunnen ze overleggen over zaken in het Noorden.

Voor Soepboer en Max Aardema (PVV) is het de eerste dag in de Tweede Kamer. Ze vinden het mooi om te beginnen. “We hebben eerst tijdelijk een vleugel op de achtste verdieping”, zegt Soepboer. “In februari moeten we terug naar de zevende verdieping, dus er moet wel wat heen en weer verhuisd worden. Het is even behelpen.” “Het is nog wel een klusje om alle logistieke dingen te regelen”, zegt Aardema die nog geen eigen werkkamer heeft. “Eerst maar even er inkomen. We zullen het rustig oppakken. We zetten goed door en dan komt dat vast wel goed.

Voorlopig is er nog geen nieuw kabinet, maar volgens Soepboer is er genoeg te doen de komende tijd. “Je kan wel voluit meedraaien in commissies en plenaire vergaderingen, je kunt vragen stellen. In principe is het wel echt, maar er zit wel een demissionair kabinet.”

Ook de zittende Kamerleden Aukje de Vries van de VVD en Habtamu de Hoop van GroenLinks-PvdA worden weer geïnstalleerd. Ze hebben er zin in om aan de slag te gaan. “Dan realiseer je weer dat het niet vanzelfsprekend is om Kamerlid te zijn”, zegt De Hoop. “Je bent een van de 150 mensen die mee kunnen bepalen aan het beleid van Nederland. Het is heel bijzonder om die eed weer uit te spreken.”

Voor De Vries voelt de installatie als Kamerlid “wat vreemd”. Ze is op dit moment nog bezig als demissionair staatssecretaris en gaat onder andere over de toeslagenaffaire: “Je voert nog wel die debatten in de Kamer. Maar het is belangrijk dat mijn werk doorgaat, voor alle gedupeerde ouders en kinderen.” De vier Friezen komen uit de vier grootste partijen, die bij elkaar 106 van de 150 zetels hebben. Je zou kunnen stellen, dat er voor Fryslân dus veel geregeld kan worden.

“Daar had ik nog niet over nagedacht”, zegt De Hoop. “Ik hoop dat we dan met elkaar veel voor elkaar kunnen krijgen. Het belang van Fryslân zullen wij ons goed voor inzetten.”

“Daar waar het kan zal ik zeker mijn oren spitsen als het over Fryslân gaat”, zegt Aardema. “We moeten ons uiteraard inzetten voor het hele land. Maar als Fryslân aan bod komt, ben ik er zeker bij.””Vier Friezen in de Tweede Kamer is misschien wat mager”, zegt De Vries. “Maar ik denk dat wij ons met hart en ziel zullen inzetten voor Fryslân, de taal en de cultuur.” Soepboer noemt het zelfs een van de belangrijkste redenen waarom hij naar Den Haag is gegaan. “Jullie weten van mij dat de Friese taal mij aan het hart gaat en dat ik mij daar altijd voor in heb gezet. En dat zal ik ook zeker blijven doen.”

Zes keer

De Friese eed was trouwens nog twee keer vaker te horen. Ook de ‘Friezen om utens’ Martine van der Velde van de PVV en Folkert Idsinga van NSC deden de eed in het Fries.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?