VIDEO: Alle daken in de binnenstad van Dokkum zijn nog leeg, hoe komt dat? · Foto('s): Ben de Jager | RTV NOF
  Ben de Jager | RTV NOF

VIDEO: Alle daken in de binnenstad van Dokkum zijn nog leeg, hoe komt dat?

woensdag 19 oktober 2022

DOKKUM – Zonnepanelen, ze schieten (op velden) uit de grond, maar op de daken in de Dokkumer binnenstad zijn ze niet te vinden. Behalve het gemeentehuis, daar liggen er een tiental. Bewoners en ondernemers uit de binnenstad willen ook verduurzamen, maar door een ‘beleidshobbel’ is dat bijna niet mogelijk. 

Het centrum van de stad is namelijk ‘beschermd stadsgezicht’. De bescherming van de binnenstad is bedoeld om de cultuurhistorische identiteit van het gebied te behouden en in te zetten bij ontwikkelingen. Het punt is volgens bewoners dat de gemeente wel iets flexibeler om kan gaan met de regelgeving omtrent zonnepanelen. Ondertussen kan de bescherming van de binnenstadse uitstraling behouden blijven. “Als mensen hier langslopen denk ik dat ze eerder zeggen, wat slim dat deze bewoner zonnepanelen heeft, dan van waar zijn de dakpannen?”

“Beschermd stadsgezicht belangrijk, maar verduurzamen ook”

Sander Bathoorn woont in het centrum en heeft al meermaals contact gezocht met de gemeente. “Die gesprekken zijn eigenlijk altijd heel kort, het antwoord is nee. Sterker nog, ze hebben mij zelfs eens geadviseerd om te verhuizen, als ik zonnepanelen wil.” Bathoorn begrijpt wel dat het beschermde stadsgezicht belangrijk is, “dat moeten we ook behouden. Aan de andere kant is het in deze tijd gewoon heel belangrijk om te verduurzamen en zonnepanelen is daar een mooi voorbeeld van.”

Een pandeigenaar aan de Oostersingel had op een dak ook een aantal zonnepanelen geplaatst, die moest ze na tussenkomst van de gemeente weghalen.

Gemeente: “Panelen mogen niet zichtbaar zijn vanaf openbaar gebied”

De gemeente Noardeast-Fryslân laat in een schriftelijke reactie weten. “Het vergunningsvrij bouwen is binnen het beschermd stads- en dorpsgezicht beperkt mogelijk. Voor zonnepanelen geldt de volgende uitzondering op de vergunningplicht: Plaatsen van zonnepanelen op een achterdakvlak, mits dat dakvlak niet is gekeerd naar openbaar toegankelijk gebied.

Betreft het een ander dakvlak (voor- of zijdakvlak of plat dak) of voor het plaatsen van zonnepanelen op een terrein, dan betekent dit dat er een omgevingsvergunning is vereist. Eén van de toetsingen tijdens de aanvraag is de beoordeling aan de welstandscriteria.  Eén van de criteria is dat de panelen niet zichtbaar mogen zijn vanaf openbaar toegankelijk gebied. Hiervan wordt op dit moment niet afgeweken.”

Hoe nu verder?

Een werkgroep verduurzaming van de wijkraad in de Dokkumer binnenstad is inmiddels ook druk bezig met onder andere isolatieplannen voor woningen. “Daarin slaan wij ook absoluut de zonnepanelen niet over”, licht voorzitter Johan Wijnsma van de wijkraad toe. “Wij zijn ook druk bezig met andere soorten oplossingen om te verduurzamen, in de breedste zin des woords. We hopen dat het beleid wat verruimd kan worden, want uiteindelijk komt dat iedereen toe.”

Wanneer en of er überhaupt ander beleid komt op het gebied van verduurzaming en zonnepanelen in het beschermde stadsgezicht, kon een woordvoerder van de gemeente op dit moment niet zeggen.

Auteur: Ben de Jager | RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Alle daken in de binnenstad van Dokkum zijn nog leeg, hoe komt dat? · Foto('s): Ben de Jager | RTV NOF
VIDEO: Alle daken in de binnenstad van Dokkum zijn nog leeg, hoe komt dat? · Foto('s): Ben de Jager | RTV NOF
  Ben de Jager | RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio