VIDEO: Appartementen in kerkgebouw Holwerd: “Goed doel foar it doarp” · Foto('s): Mats Gies, RTV NOF
  Mats Gies, RTV NOF

VIDEO: Appartementen in kerkgebouw Holwerd: “Goed doel foar it doarp”

vrijdag 14 januari 2022

HOLWERD – Er wacht een grote verbouwing voor de voormalige gereformeerde kerk van Holwerd. Eigenaar Jaco Kingma, die het gebouw recentelijk van het kerkbestuur overnam, wil graag zorg- of verhuurappartementen realiseren in het gebouw. Ook andere ideeën zijn nog mogelijk, daarvoor gaat hij de komende week met het dorp in gesprek.

“Het is een prachtig gebouw”, vertelt de nieuwe eigenaar van het kerkgebouw. “Het heeft aan de voorkant drie hele mooie ingangen, en een geweldige toren. Hoe we het precies gaan invullen, gaan we met de architect bekijken. Maar mogelijk kunnen mensen straks slapen en douchen bovenin de toren van de kerk.”

Waddenbeleefcentrum

De afgelopen jaren deed het gebouw dienst als waddenbeleefcentrum De Noordhoren. Eind 2020 hield het centrum op te bestaan, vanwege een gebrek aan inkomsten. Diensten van de gereformeerde kerk worden al jaren niet meer in het grote gebouw gehouden.

Niet alleen Kingma, maar ook het kerkbestuur is tevreden met de verkoop. “Wy binne wiis dat it ferkocht is oan in man dy’t der in goed doel mei hat”, aldus Willem Verbeek. “Dat is ek wichtich foar it doarp; dat de tsjerke bestean bliuwt en dat it in doel krije sil foar it doarp.”

Nieuwe bestemming

Het gebeurt de afgelopen jaren steeds vaker dat oude kerkgebouwen in de regio zo’n nieuwe bestemming krijgen. Volgens de Stichting Alde Fryske Tsjerken gebeurt dat voornamelijk bij kerken die geen rijksmonument zijn. Bij die kerken zijn meer mogelijkheden voor verbouwingen en aanpassingen.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio