VIDEO: Bianca is juf en komt bij de Voedselbank: “Niemand staat daar voor z’n lol” · Foto('s): Omrop Fryslân, Simone Scheffer
  Omrop Fryslân, Simone Scheffer

VIDEO: Bianca is juf en komt bij de Voedselbank: “Niemand staat daar voor z’n lol”

vrijdag 10 februari 2023

DOKKUM – Ze heeft een druk bestaan, Bianca (38) uit Dokkum. De alleenstaande moeder van vier kinderen werkt als juf in Leeuwarden en moet toch nog naar de Voedselbank. Het is het verhaal van de werkende armen: te veel verdienen voor de meeste toeslagen en tegemoetkomingen, maar te weinig om van te leven.

Dit is een verhaal van Omrop Fryslân.

Toen Bianca een paar jaar geleden scheidde van haar man en in de ziektewet terechtkwam, stond haar wereld op z’n kop. Ze kwam door de hoogte van haar loon niet in aanmerking voor toeslagen, maar kon tegelijkertijd niet meer de oppas voor haar kinderen betalen als ze haar eigen eten ook nog moest betalen.

“Op papier wordt er gezegd: dit is je loon en dat is boven bijstandsniveau, dus daar moet je het van kunnen doen”, vertelt ze. “Maar er wordt geen rekening gehouden met het feit dat ik vier kinderen heb, dus dat de opvang er ook nog vanaf gaat.”

Dan blijft er niet veel over: “Ik hield daarna een kleine 400 euro per maand over om alles van te doen. Eten, drinken, luiers, kleren, tanken, noem het maar op. Voor vier kinderen redde ik dat niet.”

Onmacht en onbegrip

Bianca komt in een periode van onmacht en onbegrip. Want ook toen ze weer aan het werk ging, veranderde haar situatie niet en gaf het op sommige momenten meer stress.

“Er is onlangs een loonverhoging geweest. Als zulke dingen gebeuren, sta ik op scherp en ga ik weer rekenen, Het is mij namelijk overkomen dat ik een loonsverhoging kreeg, maar dat ik er aan het eind van de rit minder van werd omdat mijn toeslagen omlaag gingen.”

Er is daarom één gedachte die elke keer weer naar boven komt: “Ik denk soms dat ik beter niet kan werken. Het werk geeft mij natuurlijk wel energie en plezier, maar levert mij qua geld niks op.”

Schaamte

Het heeft een tijd geduurd voordat Bianca de stap naar de Voedselbank zette. Ze krijgt nu eenmaal per twee weken een voedselpakket en vindt het verschrikkelijk om daar in de rij te staan. “Er zijn nog wel momenten dat ik me ervoor schaam en me er niet uit durf te spreken. Maar ik werk hard voor mijn geld en heb geen schulden, dus kan ik er niks aan doen.”

Bianca is blij dat deze mogelijkheid er voor haar is. “Er zijn heel veel regelingen voor mensen die het niet goed hebben en moeilijk hebben. Ik ben blij dat die er zijn. Maar de werkende armen vallen tussen wal en schip. Ik denk dat daar nog eens goed naar gekeken moet worden. Die werken er hard voor.”

Achter elk persoon die je ziet zit nog een verhaal, dus oordeel niet. Geloof me, niemand staat daar voor zijn lol.

Vreemde reacties

Toch wordt er niet zo naar gekeken door veel mensen. Bianca krijgt geregeld vreemde reacties. Mensen vinden bijvoorbeeld dat ze geen auto mag hebben: “Want als je gebruik maakt van de Voedselbank, dan kun je toch geen auto betalen”, omschrijft Bianca de gedachten van sommigen. Ook krijgt ze opmerkingen als haar kinderen in merkkleding rondlopen, terwijl ze die kleren krijgt van anderen.

“Een boodschap die ik graag mee wil geven is: niets is wat het lijkt. Achter elk persoon die je ziet zit nog een verhaal, dus oordeel niet. Geloof me, niemand staat daar voor zijn lol.”

 

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 19:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Tjerkje Broersma
 • 21:00 - 23:00
  Wat Draaie Menu
  Martin van der Velde
 • 23:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?