VIDEO: Bodemdaling door gaswinning in Noardeast-Fryslân: “Noch lang net útiten” · Foto('s): Ben de Jager | RTV NOF
  Ben de Jager | RTV NOF

VIDEO: Bodemdaling door gaswinning in Noardeast-Fryslân: “Noch lang net útiten”

dinsdag 31 januari 2023

EANJUM – Meer dan 200 inwoners van Noardeast-Fryslân reisden maandagavond af naar MFA De Dobbe in hartje Eanjum. Door de gaswinning in de velden onder de gemeente, wordt er tot aan 2050 zo’n twintig centimeter bodemdaling verwacht. Naast schade aan muren en funderingen van woningen, zal ook de waterberging in het gebied minder worden. Dat komt voornamelijk, omdat de grond zakt, maar het grondwaterpeil op dezelfde hoogte blijft. Daardoor is er uiteindelijk minder ruimte voor het regenwater, ook ligt (versnelde) verzilting op de loer, omdat er minder zoet water beschikbaar blijft.

Tekst loopt door onder de video

 

“Ik heb als droom om melkveehouder te worden”

Er kwamen tijdens de avond vele vragen richting de commissie. Bijvoorbeeld over schade aan muren en funderingen, echter gaat de gebiedscommissie niet over die schadeafhandeling. Daarvoor moet men bij de Commissie Mijnbouwschade zijn. “Mar dochs fyn ik dat jim hjir ek wat mei dwaan moatte!”, liet een bewoner weten waar de scheuren in de muren al enige tijd aanwezig zijn.

Aschwin Sep, die nu een dik jaar nabij Eanjum woont in een historische woonboerderij, ziet mede door zo’n gebiedsproces zijn kansen als aanstaand melkveehouder afnemen. Er is namelijk volgens eerste berekeningen, voor de extra waterberging door bodemdaling zo’n 50 tot 100 hectare aan grond nodig. “Ik hoop zelf ooit nog eigen melkveehouder te worden. Dat is de droom waarvoor ik ooit naar Fryslân ben gekomen. Vaak is toch wel de conclusie bij ditsoort processen, dat een deel van de boeren door ditsoort processen niet hun bedrijf kunnen voortzetten. En dat is iets waar ik me toch wel zorgen over maak.” Of dat ook in dit proces zo is, is op dit moment nog niet duidelijk.

Projectleider Jouke Eppenga van de Provincie Fryslân liet weten aan de aanwezigen alles op basis van vrijwilligheid te willen doen: “Wy sille nimmen ferplichtsje om fan in buorkerij ôf te gean, mar wy moatte wol yn oplossings tinken gean as ferkaveling en datsoarte fan opsjes.”

Gebiedscommissie: “Wy moatte dit mei elkoar dwaan”

De bodemdaling in de Eanjumer Kolken is al een tijd aan de gang, zo was maandagavond te horen. Zolang de gaswinning door blijft gaan, lijkt het ook nog niet te stoppen. Volgens het Statusrapport 2020, is de bodemdaling tot 2050 onder Eanjum zo’n 20 centimeter. Maar ook over dat kaartje leven nog best wat vragen. “Der wurdt yn Paesens-Moddergat bygelyks al sprutsen dat de boaiemdelgong al sa’n 20 sentimeter is, op dit momint.” De gebiedscommissie laat dit nu uitzoeken en hoopt op een vlot antwoord, zo liet Harm Wiegersma, lid van de Gebiedscommissie namens de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, weten.

Onafhankelijk voorzitter Marga Waanders, tevens oud-burgemeester van Dongeradeel, vond de avond helpen om tot een eerste aanzet te komen. “Wy witte wol wat it paad ûngefear is, mar dat moat mei de minsken, mei de streek. Jo kinne allinnich mar wurkje, troch it wol mei elkoar op te pakken.” Ook liet Waanders weten dat ze aan de slag willen om vertrouwen terug te winnen. “Wy hoopje in bytsje by de weromhâldendheid fuort te kommen en miskien al dwaande dochs te kommen ta yts fan in plan. Foar de takomstbestendichheid fan dit prachtige gebiet, yn de sin fan lânbou, natoer, mar ek seker foar de minsken dy’t hjir libje. Mar ik wit dat dit beladen is, troch ek al dy oare opjeften dy’t hjir yn it gebiet lizze.”

Gaswinning veld Anjum

Sinds 2020 wordt er weer gas gewonnen uit het veld bij Anjum. In dat jaar werd er zo’n 43.000.000 NM3 aan gas gewonnen, zo blijkt uit onderzoek van RTV NOF. In 2021 werd de winning meer dan verdubbeld, naar ongeveer 88.660.000 NM3. Tot november 2022, blijkt er iets meer dan 69.000.000 NM3 gewonnen te zijn. Dat getal loopt dus nog op, omdat de laatste twee maanden nog niet beschikbaar zijn in de datasets.

Bron: Gegevens opgehaald uit Datacenter NLOG (Nederlands Olie- en Gasportaal)

Harm Wiegersma, Aschwin Sep en Marga Waanders over het gebiedsproces Noardeast-Fryslân

Auteur: Ben de Jager | RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Bodemdaling door gaswinning in Noardeast-Fryslân: “Noch lang net útiten” · Foto('s): Ben de Jager | RTV NOF
VIDEO: Bodemdaling door gaswinning in Noardeast-Fryslân: “Noch lang net útiten” · Foto('s): Ben de Jager | RTV NOF
  Ben de Jager | RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 19:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Tjerkje Broersma
 • 21:00 - 23:00
  Wat Draaie Menu
  Martin van der Velde
 • 23:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?