VIDEO: Burdaard heeft bedenkingen bij “te groot” vakantiepark: “Earst sjen, dan leauwe” · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VIDEO: Burdaard heeft bedenkingen bij “te groot” vakantiepark: “Earst sjen, dan leauwe”

vrijdag 23 september 2022

BURDAARD – Zo’n vijftig recreatiewoningen en een aantal groepsaccommodaties moeten er komen in Burdaard. De plannen voor het vakantiepark liggen er al tijden. Een ontwikkelaar en zo’n tien jaar later laat het park nog steeds op zich wachten.

Inmiddels staat de eerste modelwoning in het dorpje aan de Dokkumer Ee en daarmee lijken de plannen ineens veel concreter. De inwoners van Burdaard hebben zo hun twijfels over de omvang van de plannen. “55 wenningen is wol in hiele boel”, verklaart dorpsbelangvoorzitter Jaap Hiemstra. “Wy ha it by inoar opteld en dan komst wol op tusken de 400 en 500 ekstra minsken yn it heechseizoen dy’t hjir omstappe yn it doarp. En dat moat wol kinne, ek kwa ferkear.”

Ten koste van uitzicht en privacy

Vooral directe omwonenden zijn niet blij met de komst van mogelijk honderden nieuwe buren. Trienke Schaaf-Zijlstra en haar man wonen naast het terrein. Zij zijn bang dat ze hun vrije uitzicht en privacy kwijtraken. “Wy ha in prachtich moai plak en dat wolle wy graach sa hâlde.” Wat haar betreft blijft het bij fase 1, de vakantiewoningen bij het water, en blijft de rest van het terrein leeg. “Wat ús belanget komt hjir nea in fakânsjepark.”

Er zijn ook Burdaarders die kansen zien. “Der binne ek Burdaarders dy’t it wol gebeuren sjogge. Benammen de middenstân”, vertelt inwoner en oud voorzitter van de ondernemersvereniging Jan Koning. “Ekstra minsken is mear jild yn it laadsje foar de middenstân. Sa wurket it gewoan.”

Woonboten in haven

Ondernemer Otte Verbeek van de plaatselijke supermarkt ontvangt de potentiële extra klandizie met open armen. “Dat soe wol hiel ynteressant wurde.” Bij de omvang van het park heeft hij wel zijn bedenkingen. “40-50 húskes is wat oerdreaun, mar 15-20 wenninkjes derby kin wol.”

Onderdeel van de plannen zijn acht woonboten op het water in de haven. “Dat sjochst ek net oeral en it past ek wol by Burdaard.” Dorpsbelangvoorzitter Hiemstra is minder te spreken over het mogelijk verdwijnen van aanlegplaatsen in de haven.

Drie tot vijfenhalf ton

Er moeten 4-, 6- en 8-persoons woningen worden gebouwd, waarvan een aantal in “nostalgische boerderijstijl”. Ook komen er groepsaccommodaties voor 10 tot 16 personen. Tot slot moeten er luxe 4-persoons villa’s aan het water worden gerealiseerd.

De vakantiewoningen zouden tussen de 300.000 en 550.000 euro gaan kosten. Burdaarders die een betaalbaar tweede huisje hoopten te bemachtigen, grijpen daarmee hoogstwaarschijnlijk mis.

De ontwikkelaar zelf wil nog niet veel over de plannen kwijt. Er zouden al wel een paar honderd geïnteresseerden zijn. Vakantieparkenorganisatie Roompot zal de verhuur straks op zich nemen.

Eerst zien dan geloven

Voor de inwoners van Burdaard geldt nog altijd: eerst zien, dan geloven. “Elts is wol wat skeptysk, want it duorret al hiel lang en it is al in pear kear misgien. Der hawwe in jier lang in tal geraamtes stien… Dus de minsken tinke: ik moat it noch mar sjen.”

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Burdaard heeft bedenkingen bij “te groot” vakantiepark: “Earst sjen, dan leauwe” · Foto('s): RTV NOF
VIDEO: Burdaard heeft bedenkingen bij “te groot” vakantiepark: “Earst sjen, dan leauwe” · Foto('s): RTV NOF
VIDEO: Burdaard heeft bedenkingen bij “te groot” vakantiepark: “Earst sjen, dan leauwe” · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 18:00
  Ouwe Meuk
  Leo Smidt
 • 18:00 - 19:00
  Willem yn 'e Jûn
  Willem Mulder
 • 19:00 - 20:00
  Fryslân Fan
  Jaap van der Laan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Sietse Weistra
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?