VIDEO: CNS Wâlterswâld heeft na zware jaren behoefte aan noodlokalen · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VIDEO: CNS Wâlterswâld heeft na zware jaren behoefte aan noodlokalen

maandag 24 april 2023

WALTERSWALD – De Christelijke Nationale School (CNS) in Wâlterswâld heeft een spoedaanvraag ingediend bij de gemeente Dantumadiel voor uitbreiding. De school, die zo’n vijftien jaar geleden nog een slechte beoordeling kreeg van de Onderwijsinspectie, is de afgelopen jaren sterk gegroeid in leerlingenaantal.

De school heeft een aanvraag ingediend voor twee extra tijdelijke lokalen en een kantoortje. Die moeten aan de zijkant van het gebouw worden gebouwd. Op dit moment gaat de schoolleiding creatief om met de beschikbare ruimte. Zo heeft groep vijf les in het speellokaal. Er is vloerbedekking over de gymvloer gelegd en er zijn tafeltjes en stoeltjes neergezet.

Verhuisd

Volgens directeur Teus Visser zijn er twee redenen voor de explosieve groei. “Een reden, waar we niet heel veel aan kunnen doen, is dat er in de achterliggende jaren een heel aantal gezinnen vanuit andere delen van het land is verhuisd naar de Friese Wouden. Er werden veel leerlingen onverwacht bij ons aangemeld”, verklaart Visser.

“Als voorbeeld: tussen achterliggende herfstvakantie en kerstvakantie zijn zes leerlingen ingestroomd in hogere groepen vanuit drie gezinnen die hier kwamen wonen.” Inmiddels zitten er 187 leerlingen op de CNS.

Onderwijsinspectie

De andere reden, waar de CNS wél invloed op had, is het herstelde vertrouwen van ouders in de school. In 2005 en 2007 beoordeelde de Onderwijsinspectie de CNS als ‘zeer zwak’. Het onderwijs zou ondermaats zijn en er was ook sprake van een vertrouwensbreuk tussen het bestuur en zowel leerkrachten als ouders. Veel ouders stuurden hun kinderen daarna naar een andere school in de omgeving.

“Deze school heeft ook een moeilijke tijd meegemaakt, waardoor het leerlingenaantal fors daalde. In 2009 telde onze school nog 85 leerlingen”, zegt Visser. Inmiddels heeft de school in Wâlterswâld zijn zaken weer op orde, aldus de directeur, en daardoor durven ouders hun kinderen er ook weer naartoe te sturen.

Reformatorisch

Van Blije tot Kollum, de leerlingen komen overal vandaan. Waar de school in Peazens volgend jaar sluit vanwege een leerlingentekort, zit de CNS met een ‘luxeprobleem’. Dat heeft volgens de directeur te maken met de religieuze grondslag van de school. De CNS is een van de twee reformatorische basisscholen in Fryslân en heeft in het noordoosten van de provincie een regiofunctie.

“Ik denk dat onze school een onderscheidend geluid heeft. En wij vinden het ook heel belangrijk als school om in ons onderwijs de kinderen toe te rusten om als christen in deze 21e eeuw te staan”, verklaart Visser.

Het schoolgebouw van de CNS stamt uit 1958 en zal rond 2030 worden gesloopt. Daarom wordt er nu gekozen voor tijdelijke lokalen. Voor de uitbreiding en aanschaf van nieuw meubilair is ruim 290.000 euro nodig. De gemeenteraad van Dantumadiel neemt dinsdag 25 april een besluit over de nooduitbreiding.

Auteur: Gjaldau Sijtsma - RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio