VIDEO: Dantumadiel heeft voornemen om omgevingsvergunning rubberverwerker te weigeren · Foto('s): RTV NOF | Ben de Jager
  RTV NOF | Ben de Jager

VIDEO: Dantumadiel heeft voornemen om omgevingsvergunning rubberverwerker te weigeren

dinsdag 19 juli 2022

FEANWALDEN – De gemeente Dantumadiel heeft het voornemen om de omgevingsvergunning, die is aangevraagd door Rubberverwerking Nederland (RVN), te weigeren. Het bedrijf uit het Oosten des lands krijgt wel de kans om met aanpassingen in de plannen te komen. Mochten die wijzigingen alsnog niet voldoende zijn, of binnen het nieuwe bestemmingsplan passen, kan en mag het bedrijf zich niet vestigen aan de Swette 3C bij het dorp.  

Toen vorig jaar bekend werd dat het bedrijf een oogje had op de locatie tussen Feanwâlden en Kuikhorne en de eerste vergunning van rechtswege werd toegekend, kwam het dorp Feanwâlden direct in actie. In het oude bestemmingsplan, wat dateert uit 1993, kon het bedrijf zich ‘gewoon’ vestigen op de locatie. Echter werd er kortgeleden een nieuw bestemmingsplan op het bedrijfsterrein ‘gelegd’.

Door het verzet en de bezwaren die door honderden Feanwâldsters werd ondertekend, kan in de procedure nu meer rekening worden gehouden met het vernieuwde bestemmingsplan. Er zijn een aantal punten waar de bezwarencommissie een advies over heeft uitgebracht, het college van Dantumadiel heeft daar uiteindelijk een besluit over genomen.

De besluiten zijn: 

 1. Het standpunt in te nemen dat de keerwanden en het geluidsscherm moeten worden gezien als een erfafscheiding en daarmee niet voldoen aan het bestemmingsplan.
 2. Het voornemen tot het weigeren van de omgevingsvergunning kenbaar te maken.
 3. Aanvrager in de gelegenheid stellen om de aanvraag aan te vullen met een goede ruimtelijke onderbouwing of om de aanvraag in te trekken.
 4.  Als en nadat de aanvraag is aangevuld, de uitgebreide procedure op te starten en het ontwerpbesluit tot weigering van de omgevingsvergunning ter inzage te leggen.

Wethouder Gerben Wiersma over de kwestie

Dorpsbelang Feanwâlden: “Gematigd posityf”

Aije Klaren van dorpsbelang Feanwâlden reageerde als volgt op het nieuws. “Wy binne gematigd posityf oer it beslút fan de gemeente. It is ofwachtsjen wat de ferfolchstappen wêze sille fan de ûndernimmer. Dêrneist binne wy wol wat fernúvere dat de reaksje fan de gemeente sawat fjouwer moanne komt, nei it advys fan de beswierekommisje. Oan de oare kant, de tiid is ek ús freon. “

Het rubberverwerkingsbedrijf heeft dus op dit moment meerdere opties. Zij kunnen er voor kiezen om de aanvraag van de omgevingsvergunning in te trekken, dan is het verhaal aan de Swette binnenkort verleden tijd. Echter kan de keus ook zijn, om de gevraagde aanpassingen van de gemeente in een nieuw plan te gieten. Het bedrijf was niet bereikbaar voor commentaar.

Het college van B&W Dantumadiel besluit uiteindelijk over de definitieve vergunningen. Daar kunnen dan opnieuw bezwaren tegen worden ingediend, mocht het plan het halen. Ook als het college besluit dat de vergunningverlening niet plaatsvindt, kan RVN daartegen in beroep gaan. Uiteindelijk kan het zelfs zo ver komen, dat de Raad van State een besluit zal gaan nemen.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Dantumadiel heeft voornemen om omgevingsvergunning rubberverwerker te weigeren · Foto('s): RTV NOF | Ben de Jager
VIDEO: Dantumadiel heeft voornemen om omgevingsvergunning rubberverwerker te weigeren · Foto('s): RTV NOF | Ben de Jager
  RTV NOF | Ben de Jager

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?