VIDEO: De punten tellen niet meer in het amateurvoetbal · Foto('s): Erik Visser
  Erik Visser

VIDEO: De punten tellen niet meer in het amateurvoetbal

zaterdag 04 april 2020

De KNVB heeft besloten de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer te hervatten. Dat geldt voor de mannen, vrouwen en de jeugd. De KNVB heeft ook besloten dat er in de amateurtak geen eindstanden worden opgemaakt. Er komen dus geen kampioenen en er degradeert of promoveert ook niemand. De bekerkampioenschappen worden eveneens niet uitgespeeld.

Streekomroep RTV NOF zocht een drietal verenigingen op in de regio en sprak met de betrokken partijen over het abrupt eindigen van de competitie. Ropta Boys uit Oosternijkerk stond op de elfde plaats in de 3e klasse B. ,,We rouleerden samen met nog drie andere teams op onderste plaatsen. Hierbij kwam ook de plek in beeld, waarbij we nacompetitie moesten spelen om in de 3e klasse te blijven,” vertelt voorzitter Jan Age Wijma. Op zaterdag 7 maart wist de groen gele formatie een belangrijke overwinning te behalen op naaste concurrent ONT. ,,Drie hele belangrijke punten, we kwamen na vijftien seconden op voorsprong en wisten een zwaarbevochten uitoverwinning mee te nemen naar huis. Het gaf de club op dat moment een boost en de gedachte dat we misschien toch op eigen kracht direct in de 3e klasse konden blijven, zonder nacompetitie te hoeven spelen. We hadden toen nog niet in de gaten dat het de laatste wedstrijd was van het huidige seizoen.” Wat begin maart nog zo belangrijk was, is nu niet meer van belang. De wereld is snel veranderd, want er is meer dan voetbal. ,,FinanciĆ«n en prestaties tellen nu even niet, we moeten ervoor zorgen dat we met zijn allen gezond blijven,” besluit Wijma.

VCR uit Rinsumageast streed samen met naaste concurrent VV Noordbergum om het kampioenschap in de 5e klasse C. ,,We waren met een goede reeks bezig. Ook de onderlinge resultaten tegen VV Noordbergum waren goed, thuis gewonnen en uit gelijkgespeeld. Het zag er allemaal goed uit voor ons. Naast het feit dat we bovenaan stonden, hadden we ook een periodetitel op zak. Kortom alles om dit seizoen te promoveren”, vertelt trainer Dirk Pieter Boersma. Het beĆ«indigen van de competitie doet op sportpark De Vonder, bij een ieder die de oranje zwarten een warm hart toedraagt, toch wel een beetje zeer. ,,Het is heel zuur, maar een andere keuze is er niet. We moeten het met zijn allen doen om deze coronacrisis te bestrijden en het is dan ook een logische beslissing van de KNVB.” De trainingen en wedstrijden lagen als sinds halverwege maart stil. Boersma vervolgt: ,,Ik mis het spelletje en alles erom heen zeker, het sociale, voetbal is in die zin toch verbinding. Ik weet niet of ik afscheid kan nemen van de jongens en de club, dat is toch vreemd wanneer je de club verlaat. Volgend seizoen ben ik trainer van SC Twijzel (uitkomend in de 3e klasse B), dat is voor mij weer een hele mooie nieuwe uitdaging.”

Voor VV Zwaagwesteinde is het gevoel dubbel. De club stond stijf onderaan in de 2e klasse I met maar vijf punten. Alleen Nijland (zeven punten) stond nog in het zicht van de mannen van trainer Robert Kleefstra. ,,Op zo’n manier je toch handhaven dat geeft een dubbel gevoel, we weten allemaal de oorzaak en zo hadden we het liever niet gehad. We mogen volgend seizoen in de herkansing. We hopen dan wel aan te kunnen haken aan het niveau.” Het is een vreemde situatie, ook de trainers- en spelerswisselingen komen langzaam op gang. ,,Nu er duidelijkheid is kun je kijken naar de selectie. Echter het nadeel is dat spelers minder snel over zullen stappen van vereniging, omdat een normaal afscheid niet mogelijk is. Wij richten ons op jongens uit De Westereen. Een aantal jongens voetbalt elders, het zou mooi zijn als er weer een paar terugkomen naar het oude nest.” Mocht het in de toekomst weer mogelijk zijn om te trainen, dan wil men bij VV Zwaagwesteinde zo snel mogelijk weer aan de slag. ,,We hebben de spelers een schemaatje meegegeven om toch een beetje fit te blijven. Anders doen we vijf maand niets en dat is een lange periode.”

(C) VIDEO: Erik Visser en Boukje Hendrika Weistra

VIDEO: De punten tellen niet meer in het amateurvoetbal · Foto('s): Erik Visser
VIDEO: De punten tellen niet meer in het amateurvoetbal · Foto('s): Erik Visser
VIDEO: De punten tellen niet meer in het amateurvoetbal · Foto('s): Erik Visser
VIDEO: De punten tellen niet meer in het amateurvoetbal · Foto('s): Erik Visser
  Erik Visser

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 19:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 19:00 - 21:00
  Country Trail
  Country Trail is het programma, waar alle aspecten van de countrymuziek aan bod komen.
 • 21:00 - 22:00
  Brasstime
  Brasstime met Klaas Groenwold
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact