VIDEO: Directeur Niek Geelhoed laat Kabelnoord met gerust hart achter · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VIDEO: Directeur Niek Geelhoed laat Kabelnoord met gerust hart achter

vrijdag 24 juni 2022

DOKKUM- Zo’n 24 jaar lang stond Niek Geelhoed aan het roer van het toenmalige Gasbedrijf Noord-Oost Friesland en Kabelnoord. Vrijdag 24 juni is zijn allerlaatste werkdag met een aandeelhoudersvergadering en daarna is het klaar. De 65-jarige directeur zal daarna niet vaak meer terugkijken op zijn werkzame periode, maar vooral vooruit kijken naar zijn pensioen. “Ik ga nog een aantal hele leuke dingen doen.”

Tekst loopt door onder de video

In 1998 begon Niek Geelhoed als directeur van Gasbedrijf Noord-Oost Friesland, waarbij hij ook Kabelnoord onder zijn hoede kreeg. Vandaag de dag is dat het kabelbedrijf voor kabeltelevisie, digitale telefonie en internet in Noardeast-Fryslân. Eerst was de geboren Groninger actief in de gezondheidszorg in Utrecht, om vervolgens in Apeldoorn in aanraking te komen met de energiesector. Hij was daarna nog enige tijd in het midden van het land werkzaam, maar de drang om terug te keren naar het noorden, ook voor zijn gezin met drie jongens, was groot.

Solidariteitsgevoel

Op een gegeven moment zag hij de advertentie waarbij een nieuwe directeur werd gezocht voor het toenmalige Gasbedrijf Noordoost-Friesland/Kabelnoord in Dokkum. Niek Geelhoed solliciteerde, kreeg de baan en ging zich ook in Dokkum vestigen. Hij kijkt er vooral met veel plezier op terug. “Met m’n eigen mensen dingen voor elkaar krijgen, vind ik prachtig. En ook dat solidariteitsgevoel om wat te doen voor de gemeenschap van Noordoost-Friesland vind ik mooi. Daarnaast ben ik erg trots op onze glasvezelprojecten. De ombouw van een koperverbinding naar glasvezel in het eigen gebied en de aanleg van een nieuw glasvezelnetwerk in de buitengebieden.”

Ook deed Geelhoed, die opgroeide in Assen, actief mee in het maatschappelijk leven van Dokkum. Zo was hij jarenlang voorzitter van de Ondernemersvereniging Dokkum en tevens voorzitter van oud-Dokkum. Maar de hoofdmoot bleef natuurlijk zijn baan als directeur bij Gasbedrijf Noord-Oost Friesland/Kabelnoord en later van Kabelnoord. Het kabelbedrijf is een NV, waarvan de aandelen in eigendom zijn bij vier gemeenten: Noardeast-Fryslân en Dantumadiel en de eilanden Ameland en Schiermonnikoog.

“Ik weet nog wel dat Kabelnoord in mijn beginperiode een ondergeschoven kindje was. Er werd alleen maar verlies geleden, er was veel frustratie, maar ook potentie. En zoiets moet je natuurlijk nooit zomaar van de hand doen.” In 1999 startte het bedrijf voorzichtig met internet via een contract met het toenmalige bedrijf Telekabel voor ‘sprinter-internet’. “In 2005 liet de toenmalige accountant mij weten dat Kabelnoord vooral toekomstbestendig zou zijn als het bedrijf op eigen benen zou komen te staan, los dus van Gasbedrijf Noord-Oost Friesland. Dat advies heb ik goed in m’n oren geknoopt.” Inmiddels was het gasbedrijf al een aantal jaren in handen van Eneco. In 2006 kwam Kabelnoord daadwerkelijk op eigen benen te staan.

Enorme groei

Kabelnoord huurde eerst ruimte aan de Bocksmeulen in Dokkum en verkaste in 2011 naar het huidige pand aan de Pier Prinslaan. Een gebouw met voldoende kantoorruimte en voldoende bedrijfsruimte. In de beginjaren van Niek Geelhoed als directeur had Kabelnoord slechts drie man personeel. “Dat is nu niet meer voor te stellen met ruim vijftig werknemers. Daar ben ik best trots op.” Het bedrijf leverde in 2011 zijn eerste eigen internetproduct en daarna ook eigen digitale telefonie. De laatste jaren draait het vooral om glasvezel.

De vertrekkende directeur heeft er alle vertrouwen in dat Kabelnoord toekomstbestendig is. “Als ik eigenaar was, zou ik het houden. Het is een prachtig bedrijf met een goede positie om nog jaren mee door te gaan.” Door de toenemende drukte en werkzaamheden is de omzet van het bedrijf in de loop der jaren flink gestegen. “Toen ik begon zaten we op een jaaromzet van ongeveer vier miljoen gulden. Inmiddels zijn we doorgegroeid naar een omzet van zeventien miljoen euro”, zo lacht Geelhoed.

Reizen en pianoles

Hij heeft dus veel vertrouwen in Kabelnoord en ook nog een kort en bescheiden advies voor zijn opvolger Freerk Wind uit Akkrum. “Gewoon rustig doorgaan, dan komt het wel goed.” Zelf gaat Niek Geelhoed heerlijk genieten van z’n pensioen. “We wonen sinds kort in een mooi appartement in Harlingen. Van daaruit ga ik met mijn vrouw lekker reizen, culturele dingen doen en neem ik ook weer een aantal pianolessen.”

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio