VIDEO: Dokkumer binnenstad steeds meer in oude stijl: “Mear ûnderskied yn gebouwen” · Foto('s): Mats Gies, RTV NOF
  Mats Gies, RTV NOF

VIDEO: Dokkumer binnenstad steeds meer in oude stijl: “Mear ûnderskied yn gebouwen”

maandag 13 juni 2022

DOKKUM – Panden in de binnenstad van Dokkum krijgen de afgelopen jaren steeds meer het aanzicht van vroeger terug. Dat is mede te danken aan schilder Onno Loonstra uit Ee. Loonstra was tot enkele jaren terug eigenaar van een schildersbedrijf in Dokkum. Sinds hij dat verkocht, heeft hij meer tijd voor bijzonder restauratiewerk.

Maandagochtend legde Loonstra de laatste hand aan een mahonie-imitatie, van de kozijnen van het pand van Van der Gang in Dokkum. “It wie earst dekkend skilderwurk. Mei spesjale techniken haw ik der in houtimitaasje fan makke. Dy technyk waard eartiids in hiel soad brûkt om gewoan hout in eksklusive útstrieling te jaan.”

“Underskied yn gebouwen”

“Alles moast foarhinne wyt en grien”, vertelt Loonstra over de afgelopen decennia in de binnenstad. “Mar je sjogge no stadichoan dat der wer mear ûnderskied yn de gebouwen komt. Dat wie hûnderten jierren lyn ek sa, en dat komt no wer mear nei foarren.”

De gemeente Noardeast-Fryslân steunt de ontwikkelingen in de binnenstad met subsidieregelingen (SOM-projecten). De binnenstad is de afgelopen jaren al enorm opgeknapt, vindt Loonstra. Toch zijn er nog genoeg panden die volgens hem aan een opknapbeurt toe zijn.

Kanttekening

Inwoners, maar ook toeristen, kunnen de restauratiewerkzaamheden wel waarderen. Maar er zijn wel grenzen, vindt de schilder. “It moat ek gjin overkill wurde. It is somtiden al hiel drok mei toeristen yn it sintrum. Dokkum wurdt hast in museumplakje, mar de stêd moat ek leefber bliuwe.”

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio