VIDEO: Eastermarders bezorgd over scheuren in muren: “Hoe komt dit yn ‘e takomst?” · Foto('s): Mats Gies, RTV NOF
  Mats Gies, RTV NOF

VIDEO: Eastermarders bezorgd over scheuren in muren: “Hoe komt dit yn ‘e takomst?”

vrijdag 18 november 2022

EASTERMAR – Een groep inwoners van Eastermar trekt aan de bel. In de muren van verschillende woningen zijn recentelijk scheuren ontstaan. Hoe dat precies kan, is niet met zekerheid te zeggen. Maar de inwoners denken dat het vooral komt door bodemdaling als gevolg van gaswinning in de nabijgelegen kleine velden.

De inwoners hebben een brief gestuurd aan de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel. Meerdere raadsleden zijn donderdag op locatie geweest om de schade te bekijken.

Fokke Benedictus woont al zijn hele leven in het buitengebied van Eastermar. Samen met zijn vrouw Ella bestiert hij een biologisch boerenbedrijf. In de muren van hun boerderij zijn de afgelopen jaren een hoop scheuren ontstaan.

Gevolgen

“Ik tink wol dat der meardere oarsaken binne”, vertelt Benedictus. “Mar wy binne foaral eangstich foar de boaiemdelgong as gefolch fan de ierdgaswinning. Dêr geane se oant 2030 mei troch yn dizze omkriten, en watfoar gefolgen kin dat foar de takomst ha? Wy wolle hjir gjin Grinslanner tastannen.”

Raadslid Gert van der Meijden was donderdag met enkele collega’s in Eastermar. “Wij zijn natuurlijk geen deskundigen. Maar er is zeker bodemdaling door gaswinning, dat is duidelijk en vastgesteld. De vraag is alleen of deze scheuren in de woningen daar specifiek door komen. Dat zou een deskundige vast moeten stellen. Maar zolang de schade niet heel groot is, denk ik dat dat niet gaat gebeuren.”

“Naast onze inwoners staan”

De inwoners hopen in ieder geval dat ze serieus worden genomen. Volgens Van der Meijden is dat zeker een taak van de gemeenteraad. “We kunnen zeker naast onze inwoners staan en zorgen dat ze een luisterend oor krijgen.”

Auteur: RTV NOF I Mats Gies
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Eastermarders bezorgd over scheuren in muren: “Hoe komt dit yn ‘e takomst?” · Foto('s): Mats Gies, RTV NOF
  Mats Gies, RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio