VIDEO: Geheim rapport voorziet problemen met vaargeul Holwerd aan Zee · Foto('s): Stichting Holwerd aan Zee
  Stichting Holwerd aan Zee

VIDEO: Geheim rapport voorziet problemen met vaargeul Holwerd aan Zee

woensdag 13 oktober 2021

HOLWERD – De nieuwe vaargeul naar Holwerd zal permanent opnieuw dichtslibben. Holwerd vanaf zee goed bereikbaar houden, wordt daarom een dure zaak. Dat staat in een uitgelekt advies dat de ingenieursbureaus Arcadis, Waterproof en Daltares hebben gemaakt op verzoek van de projectgroep Holwerd aan Zee.

Een groot project als Holwerd aan Zee wordt in Nederland altijd voorafgegaan door een serieuze studie naar de haalbaarheid, de kosten en de risico’s. In het onderzoek voor de projectgroep Holwerd aan Zee staan veel kritische vraagtekens.

Een nieuwe vaargeul naar het dorp Holwerd komt bij het wantij te liggen. Dat is de plaats in de Waddenzee waar waterstromingen vanuit de Noordzee om Ameland heen bij elkaar komen. Op het wantij staat de minste stroming en een geul daar zal dan ook gauw dichtslibben. Het dorp over het water bereikbaar houden, kan daardoor een flinke uitdaging worden.

“Technisch uitvoerbaar”

De stuurgroep Holwerd aan Zee, onder leiding van gedeputeerde Klaas Fokkinga, wil nu ‘verbeterpunten’ doorvoeren in de plannen. Fokkinga zelf ziet nog steeds goede mogelijkheden voor het project. “It is technysk útfierber, mar de plannen moatte wol oanpast wurde.”

De stuurgroep bestaat naast de provincie Fryslân uit de Stichting Holwerd aan Zee, Wetterskip Fryslân, de Vogelbescherming, de gemeente Noardeast-Fryslân, de LTO en Rijkswaterstaat. Al die organisaties hebben volgens Fokkinga nog steeds de intentie om Holwerd aan Zee te realiseren.

ChristenUnie geschrokken

De statenfractie van de ChristenUnie is geschrokken van het nog geheime rapport van de drie ingenieursbureaus. Fractievoorzitter Wiebo de Vries pleit voor een ‘open gesprek’ over de haalbaarheid van de ambities van Holwerd aan Zee. “Dit rapport is wol sa kritysk, dat ek wy fine dat we krityske fragen stelle moatte.” Het gaat daarbij vooral over de kosten van het project op langere termijn.

De Vries vindt het ook opmerkelijk dat het al een jaar geleden is dat Provinciale Staten voor het laatst informatie kregen over Holwerd aan Zee. “Dat is wol lang foar sa’n majeur projekt. Ik wurdt leaver faker ynformearre oer de stân fan saken.”

Provinciale Staten zouden in maart 2022 weer over Holwerd aan Zee praten, maar als het aan De Vries ligt, gebeurt dat al eerder.

 

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Gospelmuziek uit Noordoost-Friesland, maar ook van ver daarbuiten.
 • 21:00 - 22:00
  Geloven & Beleven
  Wekelijks ontvangen we een gast met wie gesproken over het geloof. In het gesprek wordt gesproken over persoonlijke ervaringen en de rol van het geloof in het leven van de gast.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2021 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Donateurs · Vrijwilliger worden?