VIDEO: Dokkumer installateur vindt nieuwe manieren om te dealen met aanhoudend personeelstekort · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VIDEO: Dokkumer installateur vindt nieuwe manieren om te dealen met aanhoudend personeelstekort

donderdag 07 maart 2024

DOKKUM – Het personeelstekort in de bouw is nog nooit zo hoog geweest. Met name aan installatiemonteurs is een schrijnend gebrek. Hoe ga je daar als bedrijf mee om? Bij Pranger-Rosier Installaties in Dokkum volgen ze meerdere sporen in de strijd tegen de aanhoudende personeelskrapte.

Het UWV verwacht dit jaar weliswaar een krimp in de bouw door een afname van het aantal nieuwbouwprojecten, maar door de aanhoudende vraag naar onderhoud, verbouw, verduurzaming en energietransitie blijft het personeelstekort echter bestaan.

Momenteel staan er bij Pranger-Rosier, een van de grootste installatiebedrijven van Friesland met vestigingen in Dokkum, Sneek en Leeuwarden, 45 vacatures open. Niet alleen voor installatiemonteurs, maar ook voor tekenaars, projectleiders en werkvoorbereiders. Dat tekort aan personeel heeft absoluut consequenties, zegt algemeen-directeur Marc Mulder van Pranger-Rosier. ,,Klanten dy ’t mei de ferduorsuming fan harren pân oan de slach wolle of mei nijbou of in útwreiding, moatte we soms teloarstelle. Dat fine wy hiel ferfelend.”

 

Volgens Mulder is het personeelstekort in de bouw het gevolg van een maatschappelijke trend. ,,Wy stjoere ús bern nei algemiene opliedingen en leafst sa heech mooglik. Dêrneist bestiet der in beskaat aferzje tsjin wurkjen mei de hannen en technyk. Dat is eat dêr ’t we mei ús allen hiel stadich oan wurkje moatte om dat derút te krijen.”

Pranger-Rosier, dat 250 medewerkers in dienst heeft, doet er alles aan om de benodigde mensen toch binnen te halen. Niet alleen via de gebruikelijke weg, maar ook via nauwe samenwerking met scholen en collega-installateurs. Daarmee wordt onder meer een ROC-vakopleiding ondersteund. ,,Mar der binne ek sydynstreamtrajekten wêrmei ’t wy minsken út bygelyks de soarch of de hoareka yntern in oplieding oanbiede. Je hoege der net boppe-gemiddeld technysk ynsjoch foar te hawwen. Ast motivearre bist, is dy draai hiel goed te meitsjen,” aldus Mulder.

Anderzijds past het bedrijf zich ook aan op de bestaande situatie op de banenmarkt. ,,We besykje mei itselde oantal minsken mear wurk foarinoar te krijen. Dat dogge wy troch te automatisearjen en robotisearing. Dêrneist digitalisearje wy gebouwen, sadat wy se op ôfstân útlêze en bewake kinne fia digitale algoritmes en AI.”

Mulder denkt dat in de nabije toekomst niet snel iets gaat veranderen, behalve dan de salariëring van de schaarse vaklui, die naar Mulders verwachting zal toenemen. ,,We sitte noch wol tritich jier yn dy enerzjytransysje en miskien wol langer. Dêr ha we in ôfgryslik soad minsken foar nedich en ek tûke minsken om al dy technyk yn de loft te hâlden. Ik tink dat it foar de kommende jierren echt in serieus probleem bliuwt.”

Auteur: RTV NOF | Arodi Buitenwerf
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  Op naar het weekend!
  Peter Visser
 • 09:00 - 10:00
  Ontbijtpop
  Peter Kraft
 • 10:00 - 16:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 16:00 - 17:00
  Gerrit on air
  Gerrit Wijkstra
 • 17:00 - 18:00
  Skerp op de Middei
  Kees Bakker
 • 18:00 - 19:00
  No Nonsense
  Henk en Gerrie
 • 19:00 - 21:00
  Country Ranch
  Harry Ettema
 • 21:00 - 22:00
  The Elvis Experience (week 1)
  Jaap Melessen
 • 21:00 - 22:00
  Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
 • 22:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?