VIDEO: Klimaatactivisten organiseren ‘die-in’ in Holwert · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VIDEO: Klimaatactivisten organiseren ‘die-in’ in Holwert

maandag 03 juli 2023

HOLWERT – Zo’n 50 Klimaatactivisten van Ectinction Rebellion Fryslân en De Luchtfietsers verzamelden zich in Holwert voor een die-in. De activisten willen aandacht vragen voor de bedreiging die klimaatverandering vormt voor het leven op aarde. Een die-in is een vreedzaam protest, waarbij mensen op de grond gaan liggen, waardoor het lijkt alsof ze dood zijn.

Om stipt 12 uur ging het luchtalarm af. Volgens de klimaatactivisten is dit een klimaatalarm: “Door elke maand deze ‘die-in’ bij een luchtalarm te herhalen, hopen we dat er steeds meer mensen bekend worden met het fenomeen ‘die-in’ en de betekenis ervan,” vertelt Saskia van der Linde, woordvoerder Extinction Rebellion Fryslân.

Voor de Luchtfietsers is dit een protest die op de route ligt. De groep activisten is namelijk op weg naar Esbjerg, het laatste punt tot waar de Waddenzee loopt: “Wij fietsen daarheen, omdat wij het waddengebied als een soort symbool zien voor wat de klimaatcrisis allemaal doet. De zeespiegelstijging is iets wat allemaal op ons afkomt en dan dreigt het wad te verdwijnen en dat zou erg zonde zijn. Daarom fietsen wij als de Luchtfietsers langs het hele wad,” vertelt Dick Kuiken, één van de fietsers.

Er komt steeds meer bewustwording door dit soort acties, maar volgens Dick Kuiken zullen er nog veel protesten nodig zijn: “Het zal bij grote bedrijven, zoals Shell, nog een grotere tijd nodig hebben. Je merkt dat die nog heel erg tegen die veranderingen zijn, omdat die er veel geld aan verdienen. De verandering zet dus nog niet echt goed door, maar we moeten het met z’n allen doen en wij hopen op deze manier ons steentje bij te dragen.”

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Klimaatactivisten organiseren ‘die-in’ in Holwert · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 20:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Country Trail is het programma, waar alle aspecten van de countrymuziek aan bod komen.
 • 21:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio