VIDEO: Komende maanden onderzoek naar effecten getijdemeer Holwerd aan Zee · Foto('s): Mats Gies, RTV NOF
  Mats Gies, RTV NOF

VIDEO: Komende maanden onderzoek naar effecten getijdemeer Holwerd aan Zee

vrijdag 02 april 2021

HOLWERD – Het lijkt van buitenaf nog wel eens wat stil, maar achter de schermen wordt hard gewerkt aan het project Holwerd aan Zee. Het plan om de zeedijk door te breken en een getijdemeer aan te leggen bij Holwerd komt steeds dichterbij. Deze week is onderzoeksbureau Acacia Water begonnen met hydrologisch onderzoek; om de effecten van het getijdemeer op de omgeving te onderzoeken.

De komende maanden doet Jouke Velstra namens Acacia Water onderzoek in Holwerd. “We sjogge wat it effekt fan it tijmar is op de omjouwing. Giet it wetterpeil omheech? Binne der effekten op de perselen derneist? Komt der mear fersilting yn de omjouwing? Op datsoarte fragen wolle wy in antwurd jaan. En we besjogge ek wat je dêr dan oan dwaan kinne.”

Voor het onderzoek worden gegevens gebruikt van meetinstallaties, die enige tijd terug al in de omgeving van Holwerd werden geplaatst. Velstra: “Der stiet ûnder oare apparatuer yn it fjild fan de boeren. Dy mjitte boaiemfocht, it sâltgehalte en it wetternivo yn de perselen. Dan kinne wy hiel krekt sjen hoe’t it reagearret. En der binne ek gruttere peallen pleatst op fiif meter djipte. Yn totaliteit kinne wy dan in soad ynformaasje krije oer de omjouwing.”

Proces naar realisatie

Het hydrologisch onderzoek is een van de vele stappen in het proces naar realisatie van het project Holwerd aan Zee. Wat de financiering betreft is inmiddels 45 miljoen euro binnen, op het totale budget van 63 miljoen euro. Jan Zijlstra van de stichting Holwerd aan Zee heeft er vertrouwen in dat het resterende bedrag de komende tijd ook wordt geregeld. “Wy wolle eins earst alles rûn ha, en dan pas begjinne mei de oanbesteging en it graafwurk. Oars is it plan noch net kompleet. Der rinne op dit stuit ek noch mear ûndersiken en dêrnei folget in definityf ûntwerp.”

Waarschijnlijk wordt volgend jaar begonnen met het vergunningentraject. In 2023 kan het project dan worden aanbesteed. Het is de bedoeling dat het getijdemeer en de dijkdoorbraak in 2025 realiteit is.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio