VIDEO: Leerlingen Lauwers College presenteren profielwerkstuk aan deskundige jury · Foto('s): Lauwers College
  Lauwers College

VIDEO: Leerlingen Lauwers College presenteren profielwerkstuk aan deskundige jury

vrijdag 10 maart 2023

BUITENPOST – Afgelopen donderdag presenteerden alle havo- en vwo-examenleerlingen van Lauwers College  Buitenpost hun profielwerkstuk (PWS) aan een deskundige jury, bestaande uit fractielid Wietske Poelman van de FNP (Fryske Nationale Partij), journaliste Lisa Taekema van RTV NOF en Sjouke Visser directeur van het Lauwers College in Buitenpost. 

De tijd van het profielwerkstuk is voor vele examenleerlingen een spannende tijd; het is immers een  verplicht onderdeel van hun eindexamen. Onder begeleiding van docenten hebben de havo- en vwo leerlingen van het Lauwers College dit schooljaar hard gewerkt aan zeer uiteenlopende thema’s. Een  kleine greep uit de onderzoeksonderwerpen is: economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne, invloed van de VAR op het betaald voetbal, therapie met paarden, feminisme, alcoholgebruik onder  jongeren onder de 18 en sociale druk.  

Jury- en publieksprijs 

Van 19.30 tot 21.30 uur vonden er doorlopend presentaties door het hele schoolgebouw plaats. Ook  ouders/verzorgers, opa’s en oma’s en broertjes en zusjes waren welkom om de presentaties bij te  wonen. De presentaties werden beoordeeld door een driehoofdige jury, die later op de avond een  juryprijs en een publieksprijs uitreikte. ‘Het niveau van de werkstukken en de gedrevenheid van de  leerlingen maakte diepe indruk op de jury’, aldus onafhankelijk jurylid Wietske Poelman: ‘Ondanks  dat deze leerlingen tot de ‘coronageneratie’ behoren, hebben zij genoeg vaardigheden opgedaan om  dit allemaal neer te zetten.’ 

De juryprijs ging naar Hettie Zwart en Nina Zwart. Zij hadden een werkstuk gemaakt over de  prestatiemaatschappij: is het écht zo dat meisjes meer druk voelen om te presteren dan jongens? En  zijn er nog regionale verschillen te ontdekken? Voor hun onderzoek gingen zij het veld in en spraken  ze met jongeren op school in Friesland én in de Randstad. De jury noemde de maatschappelijke  relevantie, de gedegen academische onderbouwing en de nieuwswaarde van dit onderwerp als  doorslaggevende factoren bij het toekennen van de juryprijs.  

De publieksprijs ging naar Griete Hijlkema en Lisanne Kooistra. Zij hadden als onderwerp: de invloed  van influencers op het koopgedrag van jongeren. De aanstekelijke presentatie heeft blijkbaar vele  bezoekers beïnvloed om op dit tweetal te stemmen.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio