VIDEO: Lintjesregen in Tytsjerksteradiel, Achkarspelen, Noardeast en de Waddeneilanden · Foto('s): RTV NOF & Ingezonden
  RTV NOF & Ingezonden

VIDEO: Lintjesregen in Tytsjerksteradiel, Achkarspelen, Noardeast en de Waddeneilanden

dinsdag 26 april 2022

REGIO – Op de dag voor Koninsdag vond dit jaar de jaarlijkse ‘lintjesregen’ plaats. In Achtkarspelen werden vier personen in het zonnetje gezet, op Ameland kregen twee inwoners het lintje opgespeld. In Noardeast-Fryslân kreeg Sijtze Bauke de Boer een lintje, Bearn Bilker die ook afkomstig is uit Noardeast, ontving de erkenning als ‘Officier in de Orde van Oranje-Nassau’ in Leeuwarden. Op Schiermonnikoog ontving Ger van Langen een lintje. In Tytsjerksteradiel werden maarliefst vijf inwoners in het zonnetje gezet. Opvallend detail: in de gemeente Dantumadiel was niemand die een koninklijke onderscheiding ontving. 

 

Hieronder een overzicht per gemeente

Vier onderscheidingen in Achtkarspelen

Jarig Wijma uit Drogeham (66 jaar, 10 april 1956) – Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Jarig Wijma uit Drogeham beschikt over een lange staat van dienst als vrijwilliger. Zo is hij al heel lang actief voor de kerk in verschillende functies. Bij de GJV, penningmeester bij FJCF en betrokken bij het organiseren van de manifestatie Sring in Thialf in 1988. Verder had hij een actieve rol bij de fusie van twee kerkgemeenschappen in Drogeham. Decorandus is al meer dan 40 jaar voorzitter van de ondernemingsraad bij Stertil. Binnen deze functie heeft hij advies uitgebracht bij meerdere reorganisaties en heeft in meerdere commissies gezeten. Ook was hij 25 jaar lid van de ondernemingsraad, deels als voorzitter. Daarnaast heeft de heer Wijma veel functies gehad binnen het CNV. Ook nu is hij hier nog actief voor. Als penningmeester van sportvereniging Turnlust heeft Wijma zich actief ingezet voor een financieel gezonde vereniging. Dit leidde tot de bloeiperiode van Turnlust.

Decorandus heeft zich in de jaren ’90 ingezet voor de scholenfusie van de ‘Skoalle mei de Bibel’ en ‘De Wingerd’ in zijn woonplaats Drogeham. In de jubileumcommissie voor het 100-jarig Christelijk Basisonderwijs in Drogeham had Jarig Wijma een rol. Daarnaast heeft hij in het centrale bestuur basisonderwijs Achtkarspelen gezeten en is hij een gewaardeerd voorzitter van de damclub in Drogeham geweest. In de jaren 1998-2007 was decorandus namens de werknemersvereniging CNV lid van het bestuur van de Kamer van Koophandel in de provincie Friesland en later de regionale Kamer van Koophandel voor Noord-Nederland. Vanuit die rol heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de stimulering van het ondernemerschap en werkgelegenheid in de provincie Friesland en de regio Noord-Nederland.

Sinds 2009 is Wijma een gewaardeerd lid van het verantwoordingsorgaan en één van de vertegenwoordigers van de werknemers (namens CNV). Daarbij verdient het voorzitterschap van de heer Wijma van de Audit, Risk en Compliance (ARC) commissie van het verantwoordingsorgaan aparte benoeming. Verder zat decorandus in de remuneratiecommissie en de Raad van commissarissen van Stichting Woningbouw Achtkarspelen (SWA). Tot slot is Jarig Wijma bij vrijwel alles wat er binnen Openluchtmuseum De Spitkeet gebeurt betrokken. Hij heeft er mede voor gezorgd dat De Spitkeet een geregistreerd museum is geworden.

Grietje Algra-de Vries uit Surhuisterveen (86 jaar, 30 januari 1936) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Grietje Algra-de Vries uit Surhuisterveen kreeg een lintje voor het vrijwilligerswerk dat ze heeft gedaan, maar vooral ook vanwege de mantelzorg die ze jarenlang gaf. Vanaf 1997 werd mevrouw Algra-de Vries van de één op de andere dag mantelzorger voor haar echtgenoot. Deze zorg verricht zij al 25 jaar met de grootste toewijding. Decoranda heeft haar echtgenoot door zijn muzikale carrière leren kennen en hem altijd ondersteund bij zijn activiteiten als koordirigent bij de Christelijke Oratoriumvereniging ‘Laudate Dominum’. Mevrouw Algra heeft 20 jaar lang de collecte van de kankerbestrijding (KWF) gecoördineerd in haar woonplaats en was in de jaren ’70 secretaresse van de kleuterschool in Surhuizum. Verder heeft ze vele jaren meegewerkt aan het organiseren van de vele bazaars die gehouden werden in de lokalen van de gereformeerde kerk van Augustinusga en Surhuizum. Voor de kerk bezocht ze zieke en jubilerende gemeenteleden en was ze circa 30 jaar voorzitter van het verjaardagsfonds van de kerk.

Jelle Johannes de Vries uit Surhuizum (76 jaar, 30 november 1945) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Jelle Johannes de Vries uit Surhuizum is, net als zijn zus Grietje Algra-de Vries, een gewaardeerd en bevlogen vrijwilliger. Bij korfbalvereniging DTS uit zijn woonplaats is hij erelid. De Vries staat vanaf 1961 ingeschreven als lid van het Korfbalverbond. Pas op 69-jarige leeftijd heeft hij zijn actieve korfbalcarrière beëindigd. Bij de vereniging was decorandus algemeen bestuurslid van 1979 tot 1982, penningmeester van 1990 tot 2005 en in 1997 tijdelijk voorzitter. Johannes de Vries is altijd verbonden geweest aan de activiteitencommissie van de korfbalvereniging. Naast de jaarlijkse terugkerende activiteiten was hij de medeorganisator van o.a. het nachtkorfbal-toernooi, sponsorloop en betrokken bij de organisatie van meerdere jubileumactiviteiten.

Decorandus is eigenaar van ‘Het Broekenhuis’ in Surhuisterveen. De winkel is sinds 1980 onafgebroken kledingsponsor bij DTS. De heer de Vries draagt binnen de club dan ook de bijnaam ‘Jelle Broekje’. Vanuit Motor- en Auto Club Surhuisterveen (MAC) was De Vries betrokken bij het organiseren van oriënteringsritten in Surhuisterveen en omstreken. De ritten die werden en nog steeds worden georganiseerd tijdens de feestweken van Buitenpost en Surhuizum spreken zeer tot de verbeelding en zijn nog altijd een groot succes met veel deelnemers. De heer De Vries heeft meer dan 40 jaar deel uitgemaakt van het bestuur van MAC. In eerste instantie als secretaris en later als voorzitter. Deze functie heeft hij uitgevoerd tot het opgaan van de vereniging in MAC De Wâlden. De Vries is vrijwel doorlopend en gedurende meerdere decennia kerkelijk actief geweest voor de protestantse gemeente in Surhuizum. Dat doet hij tot op de dag van vandaag. Zo had hij zitting in de commissie van beheer van de Pypketsjerke en in de functie van scriba. Daarnaast draagt hij actief bij aan het begrotingsproces en de jaarlijkse verslaglegging voor de eigen gemeente en de toezichthouder. De heer De Vries is 16 jaar lid van het schoolbestuur van de Joh. Looijengaskoalle geweest. Eerst als secretaris, later vervulde hij de functie van voorzitter.

Jan Vos uit Surhuisterveen (77 jaar, 8 mei 1944) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Jan Vos uit Surhuisterveen ontving zijn lintje o.a. voor zijn werk bij de vrijwillige brandweer bij het korps in zijn dorp. Vanaf 1969 tot 2006 was hij actief als brandwacht en daarna als brandwacht eerste klas met perslucht, chauffeur en pompbediende. Ook zijn inzet voor de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Surhuisterveen en Boelenslaan draagt bij aan de Koninklijke onderscheiding. Decorandus is verschillende ambtsperioden van vier jaar als ouderling en diaken betrokken geweest bij de pastorale en diaconale werkzaamheden van de Protestantse Gemeente Surhuisterveen en Boelenslaan. Voor de kerk verzorgde hij jarenlang het bejaardenvervoer. Als vrijwilliger is de heer Vos als jaren actief bij de Spitkeet in Harkema. Hij werkt mee aan bouw en onderhoud, in de horeca, als gids en ondersteunt waar nodig. Daar houdt het vrijwilligerswerk niet op. Het hertenkamp in Surhuisterveen, de vogelwacht Surhuisterveen/Westerkwartier, Poppingahiem, voetbalvereniging ’t Fean 58, HartslagNu, Volleybalvereniging VCS, het zwembad en de buurtvereniging, allemaal kunnen en konden ze op de vrijwillige inzet van de heer Vos rekenen.

Twee lintjes uitgereikt op Ameland

Jeroen de Jong uit Nes (Ameland) 49 jaar – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Oud-raadslid Jeroen de Jong uit Nes (11 juni 1972) ontving op dinsdag 26 april 2022 een Koninklijke onderscheiding. De Jong ontvangt de onderscheiding omdat hij ruim 12 jaar raadslid is geweest voor de gemeente Ameland.

Op 29 maart 2010 heeft hij voor het CDA plaatsgenomen in de gemeenteraad. De heer de Jong mag zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Leo Pieter Stoel.

Jaap de Boer uit Hollum (75 jaar, 20 september 1947) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Jaap de Boer uit Hollum (20 september 1947) werd vandaag verrast met een Koninklijke onderscheiding. In het bijzijn van dierbaren ontving hij deze onderscheiding uit handen van burgemeester Leo Pieter Stoel. De heer De Boer mag zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Al tijdens zijn loopbaan als directeur van Openbare Basisschool de Schakel ontplooide de heer De Boer vele vrijwillige activiteiten. Vanaf 1972 zette hij zich jarenlang in voor Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Ameland en was hij voorzitter van het Interkerkelijk Zangkoor Hollum. Daar kwam in 1974 (tot heden) de vrijwillige activiteiten voor de Doopsgezinde Gemeente Ameland bij. Hij leidde de zondagsschool, was voorzitter van de culturele commissie en is lid van bazarcommissie.

Vanaf 1985 was de heer De Boer bij Sportclub Amelandia betrokken als trainer van het jeugdvolleybalteam en tot 2000 als lid van de tenniscommissie. Bij het Vocaal ensemble Vocalis is Nes bekleedde hij vanaf 1990 verschillende functies en is hij nog steeds actief als contactpersoon voor de organisatie van het korenfestival Frisia Cantat. Daarnaast werkt hij al vanaf 2005 als suppoost bij de Kunstmaand en bekleedt de heer De Boer vanaf 2009 diverse functies bij Stichting Amelander Musea. Hier zet hij zich in voor het collectebeheer en de digitalisering van de verschillende aangesloten organisaties. Daarnaast is hij vrijwilliger bij Stichting De Ouwe Mie en de Stichting Paardenreddingboot Ameland. Hij verzorgt de weekendopenstellingen, rondleidingen en begeleidt de demonstraties.

Vanaf 2010 zien we hem ook bij diverse evenementen als verkeersregelaar. Onder andere bij het Rondje Ameland, de Paardenmarathon, sportevenementen en kofferbakverkopen zorgt hij er mede voor dat het verkeer veilig zijn weg kan vervolgen.

Dit indrukwekkend scala aan activiteiten laat zien dat de heer De Boer zich gedurende lange tijd heeft ingespannen ten bate van de Amelander samenleving. Burgemeester Leo Pieter Stoel: “We zijn Jaap de Boer enorm dankbaar voor zijn inzet voor onder andere het Amelander gemeenschap. Daarom zijn we blij dat hij hiervoor geëerd is met deze koninklijke onderscheiding”.

Twee inwoners van Noardeast-Fryslân onderscheiden: als Officier en Lid

Bearn Bilker uit Oudwoude (12 december 1952) (69 jaar) – Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Oud-burgemeester van Kollumerland, Bearn Bilker ontving uit handen van de Commissaris van de Koning Arno Brok een hoge koninklijke onderscheiding. Bilker kan en mag zich vanaf heden Officier in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Bilker was eind vorige eeuw zo’n zestien jaar actief in de Leeuwarder politiek. In die tijd is hij vijf jaar wethouder geweest in de gemeente. In 2001 werd Bilker de burgemeester van gemeente Kollumerland, totdat in eind 2018 de gemeente fuseerde tot Noardeast-Fryslân.

Naast het politieke en bestuurlijke werk heeft Bilker veel over voor vrijwilligerswerk. De geboren Marrumer is onder meer vrijwilliger bij het Historisch Centrum, kerkrentmeester, ouderling en voorzitter van verschillende stichtingen, waaronder Stichting Staten en Stinzen.

Sijtze Bauke de Boer uit Kollumerzwaag (76 jaar) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

In de gemeente Noardeast-Fryslân is er dit jaar één persoon die een Koninklijke Onderscheiding ontvangt. Het is Sijtze Bauke de Boer (76) uit Kollumerzwaag. Uit handen van locoburgemeester Esther Hanemaaijer van Noardeast-Fryslân, ontvangt de heer de Boer de Koninklijke versierselen en mag hij zich Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen.

De heer de Boer krijgt zijn onderscheiding vanwege diverse verdiensten. Van 1969 tot 1975 was Sijtze de Boer penningmeester van de school in zijn toenmalige woonplaats Twijzelerheide. Van 1971 tot 1975 was hij diaken van de Nederlands Hervormde Gemeente in Kollumerzwaag.

In de periode van 1979 tot 1999 was decorandus actief voor de voetbalvereniging Friese Boys in de hoedanigheid als lid van het jeugdbestuur. In de periode van 1982 tot 1999 was de heer de Boer tevens lid van het hoofdbestuur van deze voetbalclub. Van 1983 tot 2017 deed Sijtze de Boer de administratie van de voetbalkantine voor de Friese Boys. Van 1986 tot 1991 was de heer de Boer ook lid van de Medezeggenschapsraad van de Christelijke Agrarische Landbouwschool.

Sinds 1995 tot heden is Sijtze de Boer lid van Stichting Sneek 1940-1945. Deze stichting zet zich in voor de nabestaanden van verzetsstrijders. De gezinnen van omgekomen en in Duits gevangenschap verblijvende Friese verzetsstrijders werden tijdens de oorlog financieel ondersteund door andere verzetsstrijders. Na de oorlog wilden deze verzetsstrijders blijvend de nabestaanden steunen. Daarvoor werd in Sneek de Stichting Sneek 1940-1945 opgericht. Als lid van de stichting ging Sijtze de Boer op bezoek bij oud-verzetsstrijders en familieleden.

Van 1999 tot 2007 was de heer de Boer ouderling/kerkvoogd van de Hervormde Gemeente in Kollumerzwaag. Van 2007 tot 2017 vervulde hij de functie van koster voor deze kerkelijke gemeente.
Van 2008 tot 2019 vervulde de heer de Boer het scribaat voor de Hervormde Gemeente. Sinds 2019 doet hij dit voor de Protestantse Gemeente Kollumerzwaag.

Ger van Langen ontvangt lintje op Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog heeft burgemeester Ineke van Gent op 26 april 2022 een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer Ger van Langen. Hij is benoemd tot Ridder in De Orde van Oranje-Nassau. De heer Van Langen levert een bijzondere bijdrage aan de samenleving van Schiermonnikoog en Ameland.

Met veel enthousiasme en betrokkenheid is Ger van Langen in verschillende functies actief bij o.a. Stichting CO2 Compensatie, Stichting Sport Promotie Ameland, KNRM op Schiermonnikoog en Ameland, Stichting Opleiding Zoute Veren, en VVV Schiermonnikoog.

Vijf inwoners in Tytsjerksteradiel onderscheiden

Pieter Nieuwland uit Hurdegaryp (5 mei 1942) – Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Pieter Nieuwland uit Hurdegaryp heeft een belangrijke bijdrage aan de ontsluiting van diverse Friese archieven voor het publiek. Hij zet zich nog steeds in voor de verdere ontsluiting van de Friese archieven. Gesteld wordt dat de heer Nieuwland een van de beste genealogen van Fryslân van deze tijd is en dat hij zijn activiteiten voor een groot deel heeft aangewend in het belang van anderen. Iedereen die onderzoek verricht in de Friese archieven heeft nog steeds profijt van zijn werk.

De heer Nieuwland was van 1974 tot zijn pensionering in 2005 werkzaam bij achtereenvolgens het Rijksarchief in Leeuwarden en na een fusie in 2002 het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresaor. Hij was dé vraagbaak voor iedere bezoeker en was altijd belangstellend en bereidwillig. Ook zorgde hij voor een grote kwaliteitsverbetering en professionalisering van de dienstverlening. Daarnaast leverde hij met diverse adviezen ook een belangrijke bijdrage aan de vernieuwing van de gehele Rijksarchiefdienst.

De heer Nieuwland stond aan de wieg van de onder Nederlandse vakgenoten befaamde thesaurus van namen, die is ontwikkeld op basis van de Friese archivalia. Door het via indices voor onderzoekers toegankelijk maken van de grote hoeveelheid bronnen, uit een tijd dat er nog geen sprake was van een standaardspelling en veel mensen slechts over een geringe schrijfvaardigheid beschikten, werd al gauw duidelijk dat het vinden van de gezochte personages ook met behulp van de indices een bijna onmogelijke zaak bleef. Mede dankzij betrokkene samengestelde thesaurus werd het zoeken ongelooflijk vereenvoudigd. Er kwam een website (allefriezen.nl) die inmiddels meer dan 16 miljoen records bevat en wordt bezocht door jaarlijks 160.000 unieke bezoekers uit binnen- en buitenland. Tot nu toe is men er in andere provincies nog niet in geslaagd ook zo’n namenthesaurus samen te stellen. Met bewondering wordt door vakgenoten dan ook nog steeds naar dit archief gekeken.

Verder heeft hij diverse collecties en archieven gedigitaliseerd (of laten digitaliseren) en ter
beschikking gesteld aan het publiek, bijvoorbeeld die van de volledige bevolking van Tytsjerksteradiel.

Sinds 1982 is de heer Nieuwland vrijwilliger bij de Stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel, die met allerlei activiteiten de bewustwording van de kwaliteiten van het gebouwde erfgoed in de gemeente bevordert. Hij organiseert en voert het secretariaat over de jaarlijkse Karakteristyk Prijs voor de beste renovatie of restauratie.

Van 1988 tot 2018 was hij vrijwilliger bij Bridge District Friesland. Hij fungeerde als wedstrijdleider van de damesbridgecompetitie in Hurdegaryp, van de competities in Joure en Leeuwarden, en van de zogenoemde kroegentocht.

Sinds 1988 is de heer Nieuwland schrijvend redacteur van het Genealogysk Jierboek.

Sinds 2005 is hij genealoog bij het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresaor in Leeuwarden. Na zijn pensionering bleef hij vraagbaak voor bezoekers en voor de staf. Elke vrijdag is hij op de studiezaal te vinden om vragen te beantwoorden. Daarnaast beantwoordt hij vragen van genealogische onderzoekers en verzorgt hij lezingen voor het ‘Genealogysk Werkferbân’. Tevens bleef hij betrokken bij wetenschappelijke publicaties. Zo was hij eindredacteur van de in 2014 verschenen driedelige serie over Fries goud en zilver.

Sinds 2006 is Pieter Nieuwland vrijwilliger bij de Stichting Vrienden van de Archieven in Friesland/Freonen fan de Argyven yn Fryslân. Hij heeft nog steeds de eindverantwoordelijkheid voor de toevoegingen aan de website allefriezen.nl

Antje (roepnaam Anneke) Miedema-Leijenaar uit Hurdegaryp (16 mei 1942) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Antje Miedema-Leijenaar uit Hurdegaryp zet zich al jarenlang geheel vrijwillig in voor de samenleving. Sinds 1981 is mevrouw Miedema actief als hulp van de koster of als dienstdoend koster bij de Protestantse Gemeente Hurdegaryp. Samen met haar echtgenoot Andries zorgde ze er voor dat tijdens de kerkdiensten, de kinder-nevendienst en het koffiedrinken nadien, kon plaatsvinden. Ook bij begrafenissen en andere activiteiten was mevrouw Miedema vaste hulp en vervanger van de koster. Als wijkassistent legde ze namens de kerk talloze bezoekjes af aan leden van de kerkelijke gemeente. Dat deed ze bij verjaardagen, ziekte, jubilea of zomaar. In 2021 is ze gestopt met een groot deel van haar ondersteunende werkzaamheden voor de kerk en verricht nu nog schoonmaakwerkzaamheden.

Sinds 1983, dus al bijna 40 jaar, is mevrouw vrijwilliger bij Bennenma State in Hurdegaryp. Ze staat bekend als DE handwerkvrouw. Ze verzorgt de inkoop en verspreiding van de materialen onder de handwerkende bewoners, maar ook buiten Bennema State. De gebreide, gehaakte of geborduurde handwerkjes worden tentoongesteld in de vitrinekast voor de verkoop. Ook de verkoop wordt door mevrouw Miedema geregeld. Tijdens de jaarlijkse open dag richt mevrouw Miedema met nog enkele vrijwilligers een kraam in met bloemstukjes en handwerkjes. Van de opbrengst van de verkoop, wordt nieuw materiaal gekocht. De overgebleven winst gaat naar de Stichting Vrienden van Bennema State. Verder is mevrouw Miedema driewekelijks een ochtend aanwezig op de soos van Bennema State en verzorgt dan de koffie en thee en een gezellig praatje. De soos werd afgesloten met een wandelingetje met een bewoner. En dan zijn er nog de koffieconcerten. Ook hier helpt mevrouw een handje mee.

Ze was meer dan 20 jaar (1998-2021) vrijwilliger in Berchhiem in Burgum door wekelijks één ochtend in de week te helpen met koffieschenken en door spelletjes te doen met de bewoners van afdeling B. Vanaf 2016 stond zij in de kleine levensmiddelenwinkel van het Zorgcentrum waar de bewoners hun dagelijkse boodschappen kunnen doen.

In de periode 1999 – 2012 ging mevrouw Miedema als vrijwilliger mee naar het Roosevelthuis in Doorn tijdens de zogenaamde Fryske Wike. Mensen met een lichamelijke beperking uit Fryslân gingen een week op vakantie. Mevrouw Miedema was vaste begeleider van één of twee deelnemers.

Mevrouw Miedema is ook vrijwilliger bij de Vrouwenbeweging Passage Hurdegaryp bij de kerstvieringen en het bezoeken van zieke leden en het bezorgen van het infoblad ‘Hand in hand’. In 2016 is Passage opgeheven en wordt er vanaf die tijd tweejaarlijks een koffie-ochtend georganiseerd. Ook hier biedt mevrouw Miedema een helpende hand.

Wilhelmina (roepnaam Willemien) de Vries – De Jager uit Sumar (22 februari 1956) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Willemien de Vries – De Jager uit Sumar heeft zich, vanaf het moment dat ze aan de Susterwei in Sumar (op de gemeentegrens tussen Sumar en De Tike) is komen te wonen, onafgebroken ingezet voor vrijwel alle verenigingen in Sumar en omliggende dorpen.

Mevrouw zet zich al jaren in voor het dorpshuis De Tike. Van 1983 tot 1995 als secretaris van het Dagelijks Bestuur. Ze was medeverantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in en om het dorpshuis en was daarbij spin in het web bij de organisatie van verschillende activiteiten. Op dit moment is ze algemeen vrijwilliger, helpend en ondersteunend bij de activiteiten in het dorpshuis.

Van 1988 tot 2002 was mevrouw De Vries redactielid en typiste van de dorpskrant van De Tike, de Heidehipper, een nieuwsmedium voor en door inwoners. De krant wordt niet alleen verspreid in De Tike, maar ook onder de inwoners van Sumar aan de Susterwei en een klein deel van de Hearrenwei. Zij was redactielid in de breedste zin van het woord: ze woont redactievergaderingen bij, typt, spoort dorpsgenoten en verenigingen aan de copy tijdig in te leveren, schrijft zelf ook, zorgt voor de lay-out, zet het krantje in elkaar (rapen en nieten) en zorgt voor de bezorging.

Sinds 1996 zit mevrouw De Vries voor de Gereformeerde kerk Opeinde – Nijega – De Tike in verschillende besturen zoals de evangelisatiecommissie, jeugdraad, beroepingscommissie. Daarnaast is ze ouderling, diaken, wijkmedewerker en is ze betrokken bij de totstandkoming van het kerkblad.

Ze was van 1997 tot 2001 bestuurslid van Dorpsbelang De Tike. Daarbij heeft ze actief meegewerkt aan de totstandkoming van vier woningbouwkavels aan de Master de Jongwei. In deze periode werd ook de aandacht gevestigd op de verkeersveiligheid in het dorp door planvorming en realisatie van verkeersdrempels.

Na 2001 was ze actief in duurzaamheidswerkgroepen, zoals de werkgroep ZorgSaam, waarbij in het dorp De Tike een pool is opgezet voor inwoners die hulp nodig hebben of juist hulp kunnen bieden.

Toen in 2019 de basisschool werd gesloten, werd een afscheidsmoment georganiseerd voor alle oud-leerlingen, inwoners en overige betrokkenen. Mevrouw De Vries had een actieve rol in de organisatie hiervan. Ook nu is zij nog betrokken vrijwilliger in De Tike, o.a. bij de minibieb/spelotheek op het dorpsplein.

Jitse van der Veen uit Burgum (30 juli 1944) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Jitse van der Veen uit Burgum heeft zich vanaf 1970 geheel vrijwillig ingezet voor diverse verenigingen en stichtingen. In de jaren zeventig was hij actief binnen de Gereformeerde Kerk en de voetbalvereniging De Griffioen in Oosterwolde. In 1979 verhuisde het gezin Van der Veen naar Drachten en ook hier was hij actief voor de plaatselijke voetbalvereniging. Eerst als leider van een elftal en daarna als actief bestuurslid van VV Drachtster Boys. Hij was wekelijks enkele avonden aanwezig bij de sportaccommodatie en vaak ook op de zaterdagen. Hij is één van de oprichters van de Ondernemers Sociëteit Drachtster Boys. Hij beheerde verschillende portefeuilles binnen de vereniging, zoals het clubhuis, KNVB/FVB/zaal en de gebouwen/terreinen en het materiaal. Hij was als penningmeester verantwoordelijk voor de financiën van het clubhuis en hij was voorzitter van de sponsorcommissie.

Net als in Oosterwolde was hij in Drachten ook actief binnen de kerkelijke gemeenschap van de Gereformeerde Kerk ondermeer als diaken in de Kerkenraad. De heer Van der Veen was ook organist tijdens de kerkdiensten. Ook kon een beroep op hem worden gedaan tijdens de rouw- en trouwplechtigheden.

In 2000, intussen inwoner van Burgum, werd opnieuw de voetbalvereniging opgezocht en werd Van der Veen bestuurslid van VV BCV, nu FC Burgum. De heer Van der Veen en ook zijn echtgenote waren zeer betrokken bij BCV. Zij waren trouwe supporters van het eerste team. In 2002 werd hij voorzitter van de sponsorcommissie en algemeen bestuurslid. Vanuit zijn vrijwilligerswerk in de voetballerij in Oosterwolde en Drachten zag de heer Van der Veen dat er meer structuur binnen de sponsoring gecreëerd kon worden. Dit natuurlijk met behulp van de overige commissieleden. Dit deed hij vanuit natuurlijk leiderschap en laagdrempeligheid, een open houding en bovenal vriendelijkheid. Hiermee heeft hij het voor elkaar gekregen dat er structuur en continuïteit ontstond. Als dank voor zijn bewezen diensten werd hij in 2010 benoemd tot lid van verdienste van BCV.

Ook was hij bestuurslid van de Stichting Vriendenkring Berchhiem. Als penningmeester bewaakte hij het budget op een uiterst bekwame en doeltreffende manier. Hij heeft met zijn accurate inzet, doorzettingsvermogen en volharding een behoorlijke bijdrage geleverd aan het voortbestaan van de stichting.

Dit is een opsomming van een deel van de activiteiten die de heer Van der Veen jarenlang en geheel vrijwillig en onbezoldigd deed voor de gemeenschap. Hij deed dit naast een meer dan full time baan als directeur van de ABNO AMRO bank.

Pieter van Keimpema uit Garyp (14 januari 1954) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Pieter van Keimpema uit Garyp zet zich al jarenlang vrijwillig in voor diverse activiteiten in Garyp. Sinds 1969 zet de heer Van Keimpema zich vrijwillig in voor Voetbalvereniging VenV68 Garyp. Dit doet hij minstens 15 uur per week. Direct na de oprichting van de voetbalvereniging werd de heer Van Keimpema lid en voetbalde in de recreatie-elftallen. Ook was hij jarenlang jeugdtrainer en leider van de A-junioren en leider en vlagger van het 1e elftal, scheidsrechter en trainer. Hij zet zich daarnaast in voor de Commissie Respect, Technische Commissie en is Algemeen Veldbeheerder.

De heer Van Keimpema was meer dan 35 jaar voorzitter van de Personeelsvereniging ONA (Ontspanning na Arbeid) van Solidd Steel Structures BV in Sumar, waar hij tot zijn pensionering eind 2016 werkte. Dit deed hij op vrijwillige basis. Er werden feesten, bbq’s, uitjes georganiseerd en altijd was de heer Van Keimpema van de partij. Ook bezocht hij namens de PV bruiloften, jubilea en begrafenissen. Sinds 1990 is de heer Van Keimpema betrokken bij Toanielselskip Lytse Krêft Garyp als toneelspeler en hij zit via de toneelvereniging in de Culturele Raad van Tytsjerksteradiel.

Pieter Keimpema is sinds 2015 hulpsinterklaas in Garyp. Vanaf oktober/november is hij met de voorbereidingen bezig. Denk aan de intocht, opnamen van filmpjes voor het Sinterklaasjournaal en diverse overleggen hieromtrent. Ook is hij hulpsinterklaas op de CBS de Wrâldpoarte in Garyp. Hij kent de inwoners van het dorp goed en kent daardoor ook veel ouders en grootouders van de leerlingen. Dit maakt hem voor de kinderen de ‘echte’ Sint die alles weet. Hij heeft ook jaarlijks een rol in het kerstspel op school.

De heer Van Keimpema bezoekt tweewekelijks leden van de kerkelijke gemeente PKN Garyp. Hij is daarnaast ouderling, bezorgt de wekelijkse kerkelijke nieuwsbrief bij de tehuizen en het maandelijkse kerkblad en ondersteunt hij de kerkenraad. De laatste jaren is hij medebeheerder van de Petrushof (begraafplaats) in Garyp.

De heer Van Keimpema was mantelzorger voor zijn, inmiddels overleden, zoon en vrouw. Omdat hij nog in het bezit is van een auto, geschikt voor rolstoelvervoer, biedt hij nu zijn diensten aan als chauffeur van rolstoelgebruikers binnen de dorpsgemeenschap.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Lintjesregen in Tytsjerksteradiel, Achkarspelen, Noardeast en de Waddeneilanden · Foto('s): RTV NOF & Ingezonden
VIDEO: Lintjesregen in Tytsjerksteradiel, Achkarspelen, Noardeast en de Waddeneilanden · Foto('s): RTV NOF & Ingezonden
VIDEO: Lintjesregen in Tytsjerksteradiel, Achkarspelen, Noardeast en de Waddeneilanden · Foto('s): RTV NOF & Ingezonden
VIDEO: Lintjesregen in Tytsjerksteradiel, Achkarspelen, Noardeast en de Waddeneilanden · Foto('s): RTV NOF & Ingezonden
VIDEO: Lintjesregen in Tytsjerksteradiel, Achkarspelen, Noardeast en de Waddeneilanden · Foto('s): RTV NOF & Ingezonden
VIDEO: Lintjesregen in Tytsjerksteradiel, Achkarspelen, Noardeast en de Waddeneilanden · Foto('s): RTV NOF & Ingezonden
VIDEO: Lintjesregen in Tytsjerksteradiel, Achkarspelen, Noardeast en de Waddeneilanden · Foto('s): RTV NOF & Ingezonden
VIDEO: Lintjesregen in Tytsjerksteradiel, Achkarspelen, Noardeast en de Waddeneilanden · Foto('s): RTV NOF & Ingezonden
VIDEO: Lintjesregen in Tytsjerksteradiel, Achkarspelen, Noardeast en de Waddeneilanden · Foto('s): RTV NOF & Ingezonden
VIDEO: Lintjesregen in Tytsjerksteradiel, Achkarspelen, Noardeast en de Waddeneilanden · Foto('s): RTV NOF & Ingezonden
VIDEO: Lintjesregen in Tytsjerksteradiel, Achkarspelen, Noardeast en de Waddeneilanden · Foto('s): RTV NOF & Ingezonden
VIDEO: Lintjesregen in Tytsjerksteradiel, Achkarspelen, Noardeast en de Waddeneilanden · Foto('s): RTV NOF & Ingezonden
VIDEO: Lintjesregen in Tytsjerksteradiel, Achkarspelen, Noardeast en de Waddeneilanden · Foto('s): RTV NOF & Ingezonden
VIDEO: Lintjesregen in Tytsjerksteradiel, Achkarspelen, Noardeast en de Waddeneilanden · Foto('s): RTV NOF & Ingezonden
VIDEO: Lintjesregen in Tytsjerksteradiel, Achkarspelen, Noardeast en de Waddeneilanden · Foto('s): RTV NOF & Ingezonden
VIDEO: Lintjesregen in Tytsjerksteradiel, Achkarspelen, Noardeast en de Waddeneilanden · Foto('s): RTV NOF & Ingezonden
VIDEO: Lintjesregen in Tytsjerksteradiel, Achkarspelen, Noardeast en de Waddeneilanden · Foto('s): RTV NOF & Ingezonden
  RTV NOF & Ingezonden

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio