VIDEO: Maanvis van Ameland gevild in Naturalis · Foto('s): RTV NOF | Ben de Jager
  RTV NOF | Ben de Jager

VIDEO: Maanvis van Ameland gevild in Naturalis

woensdag 21 september 2022

LEIDEN – Eén van de grootste aangespoelde maanvissen ooit in Nederland wordt in Naturalis wetenschappelijk onderzocht en opgezet. Bezoekers van het Leidse museum kunnen sinds afgelopen zaterdag het opzetten van de maanvis van zo’n 400 kilo live volgen. “Het is een vrouwtje”, vertelt Bart Braun van Naturalis zo schrijft Sleutelstad.

In december 2021 spoelde een gigantische maanvis levend aan op Ameland. Het dier was nog in leven toen het werd gevonden, maar is later gestorven omdat het geen overlevingskansen had. Het ongebruikelijk grote exemplaar van 2 bij 1,80 meter werd daarna vrijwel direct ingevroren en de afgelopen maanden bewaard in een vriezer in Naturalis.

Na maanden in de vriezer te hebben gelegen, werd de maanvis sinds zaterdag ontdooid. Drie dagen later was het reusachtige beest niet meer bevroren en is er een laag gips over aangebracht. Van het gips wordt een schuimafdruk gemaakt waarover later de afgepelde huid kan worden gespannen zodat hij kan worden opgezet.
De huid wordt door medewerkers van Naturalis op minutieuze wijze van de vis gevild. Ze dragen hierbij gasmaskers omdat er bij het ontleden mogelijk gifgas kan vrijkomt. “Niemand hier denkt dat dat echt zo is, maar ze willen ook niet de eerste zijn die erachter komt dat ’n gasmasker wél echt nodig was”, vertelt Bart Braun.

Vrouwtjes maanvis
Inmiddels zijn de onderzoekers erachter dat het om een vrouwtje gaat. “Ook de meest reusachtige maanvis begon ooit als zulke piepkleine eitjes”, twittert Braun met een foto van de eitjes.

De maag- en darminhoud wordt onderzocht om het dieet van de maanvis te bepalen. Nadat de organen zijn verwijderd, wordt een deel op sterk water gezet en een ander deel weer ingevroren voor onderzoek. Een cardioloog wil het hart bijvoorbeeld graag hebben zodat hij kan kijken hoe dit werkt. Als de maanvis eenmaal opgezet is, ziet het er exact hetzelfde uit als het origineel met als grote verschil dat de binnenkant hol is. De laatste keer dat een maanvis in Naturalis werd opgezet was in 1940.

 

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 16:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 16:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio