VIDEO: “Myn organen binne âld en berikke” · Foto('s): Ben de Jager
  Ben de Jager

VIDEO: “Myn organen binne âld en berikke”

woensdag 06 oktober 2021

DAMWALD – Slechts 27% van de inwoners van de gemeente Dantumadiel is bereid donor te zijn, blijkt uit de cijfers van het CBS. Tijd om bij het Winkelcentrum in Damwâld eens rond te vragen aan de inwoners, of zij nu wel of niet bereid zijn. 

“Ik heb me allang opgegeven,” vertelt een vrouw. Op de 27% die bereid is te doneren, reageert de vrouw als volgt: “Dat vind ik heel weinig, ik begrijp het niet. Iedereen zou als hij of zij er aan toe is, heel graag zoiets willen hebben. Ik ken mensen die het wel graag zouden willen hebben, maar die het niet willen geven. Dat vind ik slecht.” Een andere inwoner van Dantumadiel is om principiële redenen tegen orgaandonatie. Waarom de man zijn nee een nee is, “omdat it gjin ja is.”

“Nou dat is net in protte, dy 27 persint,” vertelt een man die net aan komt fietsen. “Mar ik bin der sels ek net fan hear. Ik fyn it in raar idee.” Een meisje die met haar moeder aankomt in de auto vertelt: “Ik bin der sels ek noch net oer út, ik fyn it in moeilike beslissing.” Haar moeder is het met haar eens. “Ik bin der ek noch net oer út.. Op de iene kant sis ik ja, mar op de oare kant sis ik nee.”

Een man die samen met zijn vrouw arriveert bij het winkelcentrum is duidelijk. “Dan moet ik zeggen van ik bin d’r ook niet bij, mar de frou al. Ik ben er niet bij, omdat ik al oud ben. Dat hoeft dan niet meer. Myn organen binne allegear âld en berikke.” Zijn vrouw is wel bereid om haar organen af te staan. “Als ik na mijn dood nog iemand kan helpen het zij, met de lever, nieren of hart. Dan denk ik, het is ‘skonde’ als dat in de grond komt.”

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio