VIDEO: Noardlike Fryske Wâlden breidt plasdrasgebieden voor vogels uit · Foto('s): Omrop Fryslân, Remco de Vries
  Omrop Fryslân, Remco de Vries

VIDEO: Noardlike Fryske Wâlden breidt plasdrasgebieden voor vogels uit

donderdag 25 februari 2021

DRIEZUM – Agrarische natuurvereniging De Noardlike Fryske Wâlden heeft donderdagochtend in Driezum bekendgemaakt dat zij de plasdrasgebieden in de regio gaan uitbreiden. Er komen er twaalf bij. Daarvoor zijn veertien extra pompen nodig, zo schrijft Omrop Fryslân.

De natte gebieden zijn populair bij weidevogels. Al is het aantal kuikens dat daar volwassen wordt over het algemeen nog niet zoals het moet zijn, zo bleek eind vorig jaar uit onderzoek in onder andere de provincie Fryslân. Er worden pogingen in het werk gesteld daar iets aan te doen door plasdrasterreinen goed te combineren met verschillende stukken grasland waar kuikens zich beter kunnen redden.

Voorzitter Albert van der Ploeg van De Noardlike Fryske Wâlden: “Het gaat om de combinatie. Niet alleen plas en drassen, maar rondom het halfnatte gebied moet ook ruimte komen voor jonge vogels. Ze moeten worden omringd door rustgebieden. Dat hebben we hier bij Driezum. Leo Broersma is al jaren bezig met een plasdrasgebied vlak voor zijn huis. Vorig jaar waren er 26 broedparen kieviten en 16 broedparen grutto’s. Maar ook de zeldzame watersnip zat er met twee broedpaartjes.”

Avondklok ligt dwars
Het aantal plasdrasgebieden in De Noardlike Fryske Wâlden is nu gestegen naar 30 tot 40 stuks. Het lijkt bijna handiger om het waterpeil ’s winters en in de lente gelijk maar een stuk hoger te zetten. Dat is volgens Van der Ploeg echter geen optie.

Van der Ploeg zit nog wel wat met de bestrijding van de vos met de lichtbak in zijn maag. Door de avondklok gaat dat niet door. Tot aan Den Haag wordt geprobeerd om daar toch een ontheffing voor te krijgen.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Gospelmuziek uit Noordoost-Friesland, maar ook van ver daarbuiten.
 • 21:00 - 22:00
  Geloven & Beleven
  Wekelijks ontvangen we een gast met wie gesproken over het geloof. In het gesprek wordt gesproken over persoonlijke ervaringen en de rol van het geloof in het leven van de gast.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio