VIDEO: Onbegrip over plannen woningbouw Kloosterlaan Zuid in Burgum · Foto('s): Esther Leystra
  Esther Leystra

VIDEO: Onbegrip over plannen woningbouw Kloosterlaan Zuid in Burgum

maandag 25 oktober 2021

BURGUM – Omwonenden en bewoners aan de Kloosterlaan Zuid in Burgum zijn fel gekant tegen de voorgestelde woningbouwplannen nabij het oude Berchklooster. 

,,Hoe is het nou mogelijk dat ze willen bouwen op een voormalige kloosterterrein en ook nog eens pal 10 meter achter het enige kerkhof van Burgum?” Woordvoerder Feico Westra begrijpt helemaal niks van de voorgestelde bouwplannen aan de Kloosterlaan Zuid.

Diverse locaties voor woningbouw
De plannen om nieuwe woningen te realiseren in Burgum houden de inwoners bezig. Zo kwamen inwoners eerder al in actie tegen de woningbouw op de locaties Kloosterlaan-Noord en Manege Heechhiem in Burgum. Naast deze twee locaties zijn er nog drie andere locaties besproken tijdens de raadsvergadering in september. Eén daarvan is Kloosterlaan Zuid. Maar volgens omwonenden en bewoners aan deze straat is dit geen goede optie.

Volgens woordvoerder Westra moet je nieuwe huizen hier niet willen. ,,Je zal je naaste maar moeten begraven straks op het nieuwe gedeelte van de begraafplaats dat op ongeveer 10 meter afstand ligt van de nieuwe huizen. Hoe zit het dan met de rust? Die is compleet weg.” Voor Feico is dit een belangrijk argument want er speelt een triest, persoonlijk verhaal mee: ,,Vijf jaar geleden heb ik hier mijn eigen kind begraven en op deze plek heerst alleen maar rust. Maar als er straks allemaal huizen komen, is die rust weg.”

Maar dat is niet de enige reden waar de bewoners zich zorgen over maken. Westra: ,,Er bevinden zich ook nog steeds restanten van het oude klooster van Burgum tussen het coulisselandschap tussen Kloosterlaan en de al eeuwenoude Kerklaan. In Rinsumageest hebben ze van een oud klooster een geologisch rijksmonument gemaakt. Dat zouden ze hier in Burgum ook moeten doen, dus ik zeg: ‘Bouw hier asjeblieft niet!’.” Ook de 500 extra verkeersbewegingen die de huizenbouw met zich meebrengt vinden de omwonenden nadelig.

Beste opties
Persoonlijk vindt Westra Heechiem en Kloosterlaan Noord de beste opties voor woningbouw. ,,Heechiem biedt namelijk kansen voor starters en doorstromers. En daarnaast vind ik de Ellinsloane ook een goede optie. Deze wijk was ook bedoelt voor nieuwbouw volgens diverse raadsleden.” Feico Westra gaat er alles aan doen om woningbouw aan Kloosterlaan Zuid te voorkomen.

Eind november worden de bouwplannen verder besproken in de gemeenteraad.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio