VIDEO: Onthulling nieuw kunstwerk centrum Gytsjerk · Foto('s): RTV NOF | Wopke Scholte
  RTV NOF | Wopke Scholte

VIDEO: Onthulling nieuw kunstwerk centrum Gytsjerk

maandag 23 mei 2022

GYTSJERK – Op zaterdag 21 mei werd om 15.00 uur bij de oude boom in het centrum van Gytsjerk het nieuwe kunstwerk van het dorp onthuld. Het beeld van kunstenaar Oene van der Veen, dat de titel ‘Ryk troch muzyk” heeft gekregen, is bedoeld als een monument voor Gytsjerkster Marten Brouwer (1915-1963), die met zijn Brouwers muziekschool duizenden in Fryslân en ver daarbuiten met muziek wist te inspireren, te verbinden en te verrijken.

In het kader van de herinrichting van het centrum van Gytsjerk is het destijds aanwezige kunstwerk al jaren terug verwijderd. In opdracht van Doarpsbelang Gytsjerk heeft Oene van der Veen uit Gytsjerk een beeld ontworpen, geïnspireerd door een foto uit 1943, waarop Marten les geeft aan een groepje kinderen, zittend op het gras met de ruggen tegen elkaar en accordeon op schoot. Het beeld is in brons uitgevoerd door Bronsgieterij van der Kleij.

Al op jonge leeftijd maakte Marten Brouwer kennis met de accordeon. In 1939 gaf hij zelf les en drie jaar later presenteerde hij zijn eerste orkest. In het hok achter zijn huis aan de Nieuwe Straatweg 10 richtte hij in 1946 zijn muziekschool op. Deze breidde zich al gauw uit. En zo ontstonden overal in Fryslân en daarbuiten dependances en orkesten. Er waren veel radio-uitzendingen en accordeondagen.

Hijzelf is in 1963 te jong overleden, maar zijn muziekwerk is voortgezet: “Te koart libbe, te fûl stribbe, klanken klinke nei.” Zijn school is overgegaan in gemeentelijke muziekscholen. Het schoolorkest werd omgedoopt tot Brouwer’s Akkordeonorkest. Dit orkest speelde zaterdag ook bij de onthulling van het beeld. De onthulling werd door wethouder Tytsy Willemsma gedaan.

 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 16:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 16:00 - 18:00
  Op naar het weekend!
  Peter Visser neemt je mee het weekend in met gezellige muziek.
 • 18:00 - 20:00
  Hits op Freed
  Het interactieve Nederlandstalige verzoekprogramma van Sjoerd Gjalt de Vries. Beleef het elke vrijdagavond mee. Bij Hits op Freed worden er naast liedjes ook leuke interviews uitgezonden en kun je naar de studio bellen om een plaatje aan te vragen. Voor ieder wat wils: Hits op Freed, elke vrijdag van 18.00 tot 20.00 uur.
 • 20:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio