VIDEO: Politie onderzoekt conflict tijdens Sunneklaas op Ameland · Foto('s): Archief RTV NOF
  Archief RTV NOF

VIDEO: Politie onderzoekt conflict tijdens Sunneklaas op Ameland

woensdag 06 december 2023

AMELAND – De politie doet onderzoek naar een confrontatie tussen twee partijen dinsdagavond op Ameland, waarbij mogelijk geweld is gebruikt. Een van deze partijen betreft een aantal journalisten van PowNed, die op het eiland waren om verslag te doen van het Sunneklaasfeest. 

Dinsdagavond 5 december ontving de politie rond 18.00 uur een melding van een conflictsituatie op het eiland, waarbij meerdere mensen betrokken waren. Toen de politie ter plaatse kwam, hebben zij de groepen uit elkaar gehaald en zijn met de betrokkenen in gesprek gegaan. Er zijn op dat moment afspraken gemaakt voor het doen van een aangifte. Vervolgens heeft de politie de journalisten naar een andere plek op het eiland gebracht.

De politie is direct een onderzoek gestart naar hoe het conflict is ontstaan, wat er precies is gebeurd en welke rol de verschillende betrokkenen daarin hebben gespeeld. Uit dat onderzoek moet ook blijken of er sprake is van letsel en/of schade en hoe dat is ontstaan. Er is op dit moment niemand aangehouden. Het onderzoek is nog niet afgerond.

Sunneklaas is een bijzondere en wat geheimzinnige traditie, die de Amelanders bij voorkeur voor zichzelf houden. Amelander mannen lopen vanaf vijf uur ’s middags helemaal verkleed en met maskers op door dorpen op het eiland. Jongeren onder de 18 jaar en vrouwen moeten binnen blijven. Wie dat niet doet, wordt met stokken naar binnen gejaagd. Als de ronde met de verklede mannen voorbij is, wordt er feestgevierd in een van de ‘ open huizen ‘ die daarvoor worden ingericht. Vrouwen doen er verstandig aan om in een van die huizen te wachten op het moment dat ze mee kunnen doen aan het feest.

Jan Dirk de Haan praat met verslaggever Ben de Jager op het eiland de dag na het incident

Statement gemeente Ameland

Dinsdagavond werd op Ameland Sunterklaas gevierd, een oude traditie op het eiland. Tijdens het feest vond er een incident plaats tussen verslaggevers en een aantal Amelanders. Dat betreuren wij zeer. We keuren uiteraard het gebruik van geweld af. Het hele jaar door ontvangen eilanders met plezier vele tienduizenden gasten. Het is een open en gastvrij eiland en dat blijft het ook: iedereen is welkom op Ameland.

Eén keer per jaar vieren Amelanders met elkaar feest, tijdens Sunterklaas. Het is een feest van en vóór eilanders. Oftewel, een feest dat Amelanders graag met elkaar vieren. Vorige week werden er naar aanleiding van een reportage over het feest op verschillende plekken op social media opgeroepen om naar Ameland te komen om het feest te verstoren. Wij betreuren deze oproepen ten zeerste. De politie heeft ingegrepen tijdens het incident en onderzoekt nu met het Openbaar Ministerie of er strafbare feiten zijn gepleegd en welk vervolg dit zal hebben.

Powned deelde beelden van het incident, bekijk ze hieronder.

Auteur: RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio