VIDEO: Ramen en deuren open om scholen te ventileren: “Had ik maar een dikke trui aangedaan” · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

VIDEO: Ramen en deuren open om scholen te ventileren: “Had ik maar een dikke trui aangedaan”

donderdag 10 december 2020

DOKKUM – De ramen en deuren open om het schoolgebouw genoeg te ventileren. Dat lijkt een goede oplossing om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar nu buiten de gevoelstemperatuur onder het vriespunt komt, zitten de kinderen met de jas aan in het leslokaal. Ook bij het Piter Jelles Dalton in Dokkum is het soms koud in de klas. “Ik vind het wel goed dat ze het doen, maar het is wel koud in de school. Meestal denk je, had ik maar een dikke trui aangedaan. Je kan niet meer een T-shirt of een dun bloesje aandoen”, zegt Jenita uit de derde klas tegen Omrop Fryslân.

In de lokalen hangen meters die aangeven hoe het ervoor staat met het CO2-gehalte in de ruimte. Op basis daarvan weten leraren of er ramen open moeten of niet. “Het is eigenlijk wel belangrijk om elke les minimaal, en dat kan bij leswisselingen, vijf minuten te ventileren. In principe moet dat voldoende zijn”, zegt directeur Sipke Saakstra.

De school heeft extra kachels aan om de school een beetje op temperatuur te houden. “We hebben ouders ook gevraagd: zorg ervoor dat de kinderen met warme kleding op school komen. Ze mogen ook de jas in de klas aanhouden, zodat het voor iedereen toch een beetje geschikt blijft”, zegt Saakstra.

Concentratie

De ene leerling heeft meer last van de kou dan de ander. “Mij stoort het niet zo, maar misschien anderen wel. Dat zou ik ook wel snappen, dat het afleidt”, zegt Remco uit de eerste klas. “De concentratie is net wat minder dan normaal, maar het lukt wel”, zegt Dirk Jan uit de derde. “Maar door de wind denk ik er wel aan dat het koud is”, zegt Dirk Jan, die vindt dat dat wel voor afleiding zorgt.

Volgens de directeur heeft de kou geen negatieve invloed op de leerresultaten. “Het is niet zo dat ik docenten hoor zeggen dat ze de aandacht er niet meer bij kunnen houden. Eigenlijk mogen we daar best wel tevreden over zijn tot nu toe”, zegt Saakstra.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio