VIDEO: Schaatser Harm Visser maakt in korte tijd flinke stappen in carrière · Foto('s): Erik Visser
  Erik Visser

VIDEO: Schaatser Harm Visser maakt in korte tijd flinke stappen in carrière

vrijdag 22 mei 2020

DE WESTEREEN – Het gaat goed met de carrière van de 19-jarige Harm Visser uit De Westereen. Halverwege april werd bekend dat hij de overstap maakt naar de nieuwe marathonploeg van Jumbo-Visma. Streekomroep RTV NOF zocht het talent op en sprak met hem over zijn carrière.

,,Ik ben op mijn zesde begonnen met skeeleren in De Westereen. Toen ik rond de acht jaar was ben ik begonnen met schaatsen op de baan in Leeuwarden. Vervolgens heb ik zes jaar lang in Groningen getraind, een combinatie van sporten en school. Daarna was de volgende stap: RTC Noord in Fryslân en nu dus de overstap naar Jumbo-Visma”, vertelt Harm Visser. Peter de Vries is aangesteld als ploegleider, terwijl Diane Valkenburg als trainer en bewegingswetenschapper gaat fungeren. Het team komt uit in de hoogste divisie van het marathonschaatsen en staat onder sportieve leiding van coach Jac Orie van Team Jumbo-Visma. De ploeg bestaat een mix van talent in combinatie met ervaren krachten.

De geboren Westereender viel op bij de junioren waar hij diverse prijzen wist te winnen. De beloning kwam toen Jordy van Workum zich af moest melden voor het ISU Wereld Kampioenschap Junioren in Polen. Harm Visser werd opgeroepen als zijn vervanger. In Polen wist hij met zijn teamgenoten Jarle Gerrits en Yves Cornelis Vergeer brons te pakken op het onderdeel Team Pursuit. ,,Het was een heel mooi toernooi en goed voor de ervaring. Dat we een derde plaats wisten te behalen was extra leuk.”

Het talent kreeg de kans om mee te schaatsen tijden de Wereld Beker in Japan. Enkele topschaatsers hadden zich afgemeld, waardoor bondscoach Jan Coopmans hem als junior selecteerde, om in Japan ervaring op te doen. In Nagano moest hij het opnemen tegen de beste schaatsers van de wereld. ,,Deze kans was echt een cadeautje. Na de training moesten we even blijven wachten. Toen vertelde de bondscoach Coopmans dat we mee mochten, we stonden met de mond vol tanden. Een onbeschrijfelijk moment en gewoon echt heel gaaf. Een toernooi op 10.000 kilometer afstand, aan de andere kant van wereld, twaalf uren vliegen en het vervolgens opnemen tegen topnamen.” Deze ervaring zorgt voor nog meer motivatie bij de topsporter. ,,Door deze ervaring weet ik wel, dat dit echt is wat ik wil.”

De coronacrisis zorgt ook bij Harm Visser voor een aangepast trainingsschema. ,,We mogen niet klagen. Alle faciliteiten zijn aanwezig om te kunnen trainen, wel mis ik de groepstrainingen met mijn teamgenoten, maar we hopen dat dat binnenkort weer mogelijk is.” Over zijn toekomst bij het team van Jumbo-Visma zegt hij het volgende: ,,Er zijn drie takken, ik begin bij de marathonploeg. Dit jaar is het voor mij zoeken naar de juiste oplossingen in het marathonschaatsen, want hier heb ik nog weinig ervaring mee. Voor de lange termijn hoop ik toch de overstap te kunnen maken naar de kernploeg. Daarnaast hoop ik ooit te mogen uitkomen op de Olympische Spelen, dat is wel een toekomstdoel.”

 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Schaatser Harm Visser maakt in korte tijd flinke stappen in carrière · Foto('s): Erik Visser
VIDEO: Schaatser Harm Visser maakt in korte tijd flinke stappen in carrière · Foto('s): Erik Visser
VIDEO: Schaatser Harm Visser maakt in korte tijd flinke stappen in carrière · Foto('s): Erik Visser
  Erik Visser

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio