VIDEO: Scholieren vissen afval uit water voor Skjin Wetter · Foto('s): Gjaldau Sijtsma
  Gjaldau Sijtsma

VIDEO: Scholieren vissen afval uit water voor Skjin Wetter

woensdag 06 oktober 2021

DOKKUM – Leerlingen van het Dockinga College in Dokkum staken woensdag de handen uit de mouwen voor de vijfde editie van Skjin Wetter. De grote schoonmaakactie wordt gehouden van zaterdag 2 oktober tot en met zaterdag 9 oktober in zes Friese gemeenten, waaronder Noardeast-Fryslân en Dantumadiel.

De hele week komen 2.000 vrijwilligers in actie voor Skjin Wetter. De scholieren kregen een grijper of stapten op de supplank en gingen op zoek naar zwerfafval in de Dokkumer sloten en grachten. Jeugddijkgraaf Merel Fiets van Wetterskip Fryslân stapte woensdag ook op de supplank om het goede voorbeeld te geven.

“Ik vind het heel belangrijk dat de jeugd bewuster wordt van goed waterbeheer”, legt Fiets uit. Zij is de schakel tussen jongeren en het Wetterskip. “Ik hoop dat we aan de ene kant veel afval kunnen opruimen, maar aan de andere kant hoop ik ook dat we zo min mogelijk afval tegenkomen.”

Magneetvissen

De scholieren zijn in het dagelijks leven niet altijd evenveel met milieu bezig, maar proberen er wel op te letten. “Wy litte net samar in plestik pûdsje yn de natuer lizze. Dat giet yn it jiskefet”, legt Sianne uit. Ze is woensdag aan het magneetvissen met haar klasgenootjes. Ze hebben al aardig wat kleine dingetjes uit het water kunnen halen, zoals spijkers en bierdopjes.

Het doel voor vandaag? “Der leit in autostoel of sa yn it wetter”, fertelt Janoek. “Dy probearje wy derút te krijen. It wit net oft it ús slagjen giet, mar wy dogge ús bêst.”

Skjin Wetter

Skjin Wetter is een initiatief van de Friese Milieu Federatie, Wetterskip Fryslân en zes Friese gemeenten. Doel is om mensen bewust te maken van de hoeveelheid zwerfafval er in het oppervlaktewater terechtkomt.

Mensen die het nog wel wat lijkt om mee te doen, kunnen op deze kaart een kijkje nemen waar er in de buurt een helpende hand nodig is.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Scholieren vissen afval uit water voor Skjin Wetter · Foto('s): Gjaldau Sijtsma
  Gjaldau Sijtsma

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio