VIDEO: Steun Holwerd aan Zee, muzikale fietstocht en Doopsgezinde kerk Westereen in WNS · Foto('s): RTV NOF | Janneke de Boer
  RTV NOF | Janneke de Boer

VIDEO: Steun Holwerd aan Zee, muzikale fietstocht en Doopsgezinde kerk Westereen in WNS

zaterdag 20 april 2024

DE WESTEREEN – In de Weekend Nieuwsshow (WNS) van zaterdag 20 april was weer volop aandacht voor het nieuws uit Noordoost Fryslân van de afgelopen week. In de studio zaten technicus Klaas Kempenaar en de presentatie was in handen van Jaap van der Laan en Janneke de Boer.

Dennis Mellink presenteerde deze week samen met Titus Vogt vol trots een nieuw project, genaamd; Wil’s huiskamer. In Dokkum wordt gewerkt aan een plek wat een ontmoetingsplaats moet worden voor mensen die met Alzheimer in aanraking zijn gekomen doordat zijzelf de diagnose hebben gekregen of iemand in de naaste omgeving hebben met deze slopende ziekte. Met dit project willen ze graag de mensen bereiken die nog niet in een zorgtraject omdat er nog geen diagnose gesteld is. Op de vraag of deze mensen hier wel naartoe zouden komen en zich niet laten weerhouden door bv schaamte of ontkenning, reageerde Mellink als volgt; “We merken dat we vanuit de mensen zelf de vraag al krijgen, wanneer starten jullie” Met veel vrijwilligers en professionals kunnen de deuren in september dit jaar worden geopend in Dokkum

Mient Hof kon enthousiast vertellen over het 25-jarig jubileum van het koor ‘Rûm Sop’. Zij zijn als grapje begonnen op Konginnedag 1999, maar omdat het zo’n doorslaand succes bleek te zijn, zijn ze als koor gestart. Deze dag staat niet alleen in het teken van het koor, maar willen ze ook al hun trouwe fans bedanken voor al hun steun enthousiasme tijdens optredens door de jaren heen. De dag wordt afgesloten in het dorpshuis van Hantum met de presentatie van een 2e cd en er is een boek gemaakt genaamd ’25 jier Rûm Sop’ en zal ook overhandigd worden.

Studiogast Han Feddema en hij kon ons meer vertellen over de oproep van dorpen en boeren: Steun Holwerd aan Zee. Er zullen volgens Feddema nu, na 11 jaar, eens knopen moeten worden doorgehakt. Dit omdat het een impuls kan geven aan Holwerd en de omringende dorpen, het is natuurlijk een krimpregio en door dit project zouden er weer (jonge) mensen en gezinnen getrokken kunnen worden naar de regio en blijven de dorpen levendig. Doordat er zoveel instanties mee bezig zijn, kan het probleem zijn van dat dit project al zoveel jaren duurt zonder dat er echt grote stappen worden ondernomen. Volgens Feddema moet ‘de skep der yn en probearje’.

Tekst gaat door onder de video

 

Bauke Bosma en Jaap v/d Laan konden ons voorzien van de stand van zaken op sportgebied. Dit weekend is een spannend weekend voor vele clubs omdat het einde van het seizoen in zicht is.

Anna v/d Bijl had het reuze druk vandaag omdat zij haar deuren opende van haar ijs- en chocoladesalon in Kollum. Vele smaken kunnen worden gekocht in deze salon, er zijn ook heel bijzondere smaken, nl; Fryske dûmkes ijs. Naast het verkopen van ijs, verkopen ze ook chocolade. Voor elke gelegenheid is er wel een cadeau wat gemaakt kan worden van chocolade, vertelt eigenaresse Anna v/d Bijl.

In het tweede uur vertelde Joke Kootstra over de 2e editie van het Oldtimerfestival en ’n Echt Piratenfeest. Voor jong en oud valt er wat te beleven op deze dag die afgesloten wordt met ’n echt Piratenfeest. Vandaag kon men vele oldtimers bekijken en deze werden ook beoordeeld en er kon een prijs gewonnen worden met als titel ‘The best of show’. Verder werd er vanmiddag een brommerrit gehouden en waren er voor de kinderen ook tal van activiteiten.

Een muzikale fietstocht in Noardeast Fryslân, daar kon Monique van der Ven ons veel meer over vertellen. Tijdens een georganiseerde fietstocht door de terpdorpen Hegebeintum, Reitsum en Wânswert worden er in de kerken van deze dorpen licht klassieke concerten gegeven door professionele, Friese musici. De tocht is op zondag 21 april en start om 13:00 uur in Hegebeintum.

Tekst gaat door onder de video

 

‘Kuikens in het land, poes in de mand’, met deze campagne wordt weer gestart omdat er nog steeds veel te veel weidevogels ten prooi vallen aan katten die ’s nachts op de struin gaan in de Friese weilanden. Deze campagne is een initiatief van BFVW. Met Albert van der Ploeg werd verder op dit onderwerp ingegaan omdat hij zich grote zorgen maakt over de vele slachtoffers die gemaakt worden onder de weidevolgels. Volgens van der Ploeg moeten katten ’s nachts binnen worden gehouden zodat ze niet kunnen gaan jagen op de weerloze vogels die ’s nachts minder zicht hebben. Overdag kunnen de vogels het gevaar al van ver zien aankomen en kunnen ze zich ook beter verdedigen. Door deze campagne weer te starten wordt er gehoopt dat er meer bewustwording komt bij de katteneigenaars.

Annie Rekker was de laatste studiogast en zij vertelde over de renovatie van de doopsgezinde kerk in De Westereen. Deze kerk is het oudste, religieuze gebouw wat De Westereen rijk is en is hoognodig toe aan een renovatie. Annie Rekker begon met te vertellen dat zij een emotionele band heeft met deze kerk, dit omdat zij als jong meisje vanuit Dieren (Gelderland) vertrok omdat haar vader een roeping kreeg om terug naar Friesland te vertrekken. Hij wilde dan weer doopsgezind worden en zo kwam het gezin in De Westereen terecht en vele jaren later, nadat Annie een studie theologie had afgerond, was haar eerste dienst in deze zelfde doopsgezinde kerk in De Westereen. Er liggen dus heel veel emotionele herinneringen in deze kerk en vandaar dat Annie Rekker zich ook zo inzet voor een serieuze renovatie. En dat deze renovatie broodnodig is, dat staat als een paal boven water. Vele dingen zijn sterk verouderd, zoals de elektriciteit, het podium en de inrichting van de kerk. Op de vraag of er nog wel genoeg ‘gekerkt’ wordt in deze doopsgezinde kerk was het antwoord van Rekker duidelijk; bij een de meeste kerken is er een ‘Anbi status’ en bij deze status hoort de regel dat je als kerk voor 70% religieus moet zijn. Daar horen verschillende soorten van activiteiten bij, zoals: kerkdiensten, zusterkringen en andere vormen van bijeenkomsten. Rekker: “Wij voldoen nog steeds aan deze 70% en dus zijn wij nog steeds wel zo religieus dat wij om de 14 dagen een kerkdienst kunnen organiseren”. Een renovatie gaat altijd gepaard met veel geld en volgens Rekker moet er dan ook wel gedacht worden aan 2 ton om zo de kerk weer voor 60 jaar voort te laten leven.

 

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Steun Holwerd aan Zee, muzikale fietstocht en Doopsgezinde kerk Westereen in WNS · Foto('s): RTV NOF | Janneke de Boer
VIDEO: Steun Holwerd aan Zee, muzikale fietstocht en Doopsgezinde kerk Westereen in WNS · Foto('s): RTV NOF | Janneke de Boer
  RTV NOF | Janneke de Boer

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?