VIDEO: Twee meter lange kickbokser uit Damwâld naar Glory: “Hij kan van Rico Verhoeven winnen” · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

VIDEO: Twee meter lange kickbokser uit Damwâld naar Glory: “Hij kan van Rico Verhoeven winnen”

vrijdag 14 juli 2023

DAMWALD – Martin Terpstra is de eerste Friese kickbokser die voor Glory mag vechten. Glory kan beschouwd worden als de Champions League van het kickboksen, de grootste kickboksorganisatie ter wereld. Rico Verhoeven is de bekendste kickbokser van Glory. Hij is de wereldkampioen. Ook kickboksers als Badr Hari, Jamal Ben Saddik en Alistair Overeem zitten bij Glory. Nu dus ook een kickbokser uit Damwâld. En dat terwijl Terpstra al 36 jaar is. “Ik heb onbetaald verlof opgenomen en ga er nu pas echt fulltime voor.” Dat Terpstra nu bij Glory mag meedoen komt vooral door zijn wereldtitel bij Enfusion. Zeg maar de Europa League van het kickboksen. Terpstra pakte in september 2022 de wereldtitel door in het titelgevecht Nadil Bchiri uit België knock-out te slaan.

13 winsten op knock-out

“Net na het einde van ronde twee gaf hij me nog een tik. Mijn trainer haalde me weg en ik kon nog even een minuutje bijkomen. Mijn tegenstander was nogal emotioneel. Binnen een minuut raakte ik hem daarna twee keer en toen was het klaar.” Daarvoor won Terpstra al een wedstrijd die georganiseerd werd door Glory. Zo komt hij intussen op een totaal van 26 wedstrijden. Daarvan verloor hij er vijf, maar won hij 21 keer. En daarvan waren 13 keer op knock-out.

Glory Grand Prix

Eerstvolgende wedstrijd is 19 augustus. Met drie anderen maakt Terpstra kans op deelname aan de Glory Grand Prix. Dat is een toernooi dat een dag duurt en waar acht kickboksers aan meedoen. Het is de opvolger van het K1-toernooi, dat ieder jaar werd georganiseerd in Japan. Nederlandse mannen als Peter Aerts, Remy Bonjasky en Ernesto Hoost wonnen dit toernooi al eens.

Maar om mee te doen aan deze Glory Grand Prix moet Terpstra in Rotterdam eerst twee anderen verslaan. Bahram Rajabzadeh uit Iran, Uku Jürjendal uit Estland en Mohammed Amine uit Marokko zijn de tegenstanders. Eerst bokst hij in de halve finale, als hij die doorkomt staat hij daarna tegen de winnaar van de andere halve finale. En volgens zijn trainer Stefan Berkepas van Kyoku Gym kan Terpstra dat toernooi winnen. “Honderd procent. Martin is daar de grote favoriet. Hij is veel groter en sterker dan die anderen.” Als Terpstra zich dan plaatst voor de Grand Prix, kan hij dat dan ook winnen? Berkepas: “Ja, dan gaat hij daar ook als favoriet naartoe. Dat is geen grootspraak. Alle kenners van de vechtsport weten dat Terpstra er aan komt.” Grote man van het kickboksen is op dit moment Rico Verhoeven. Hij is nu wereldkampioen, maar ook zwaar geblesseerd aan zijn knie. Daarom bestaat er een interim-wereldkampioen. Tariq Osaro heeft die titel nu en mag het straks opnemen tegen Terpstra.

De interim-wereldkampioen al eens verslagen

Maar Terpstra heeft drie jaar geleden al eens gewonnen van deze Osaro. Terpstra: “Het is drie jaar geleden, maar je weet het dus nooit. Het zegt wel wat. Er is een kans.” Terpstra moet zich eerst plaatsen voor de Grand Prix. Mogelijk doet Verhoeven daar aan mee en is er zodoende een kans dat hij tegen Verhoeven boksen mag. Maar die kans wordt ook groter als hij de Grand Prix wint. Hij mag dan strijden om de wereldtitel. Allemaal nog ver weg, maar volgens coach Berkepas allemaal niet onrealistisch. Sterker nog, Berkepas acht de kans vijftig procent dat Terpstra dan ook wint. “Rico is nu met van alles en nog wat bezig. Hij wil filmster worden, zit in Hollywood. Het liefst heb ik dat Martin zo snel mogelijk tegen hem vecht.” Dat heeft volgens Berkepas vooral te maken met het feit dat Terpstra er nu alles voor doet. “Zelfs als hij een wedstrijd heeft gehad, gaat hij meteen door. Hij neemt nauwelijks rust. Het talent om altijd maar door te trainen en door te gaan, is bij hem heel groot.” En daardoor is het vertrouwen groot. “En ja, dat is geen grootspraak. Hij kan van Rico Verhoeven winnen.”

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio