VIDEO: Van winterband naar zomerband: “Minsken wikselje bannen faak te let” · Foto('s): Jantine Stoffers, RTV NOF
  Jantine Stoffers, RTV NOF

VIDEO: Van winterband naar zomerband: “Minsken wikselje bannen faak te let”

dinsdag 23 november 2021

AUGUSTINUSGA – Het is eind november en de temperatuur gaat hard naar beneden. Met de winter voor de deur wordt het ook op de weg natter en gladder. Voordat we straks ongemerkt van de weg afglijden, is het verstandig om de auto te voorzien van een goed stel winterbanden. Maar wanneer moet je nou precies je zomerbanden inruilen voor een setje winterbanden?

Cees Stienstra van Stienstra’s Banden Handel in Augustinusga heeft het ideale ezelsbruggetje: “It is hiel simpel. As de letter R yn de moanne sit, moatst de bannen wikselje.” De winterbanden kun je het beste dus al in september onder je auto zetten. Gaat de R uit de maand, dan kunnen de zomerbanden er weer onder. Iets anders is dit natuurlijk voor mensen met 4-seizoenenbanden. “Dy bannen kinst it hiele jier sitte litte”, vertelt Stienstra.

Het maakt niet uit hoe koud het die winter wordt: met zomerbanden kom je de winter niet door. Cees waarschuwt dat je niet moet wachten tot er sneeuw ligt of ijs ligt. “Minsken tinke faak: mei snie moatte de winterbannen der om. Dat moatte sy gau wer ferjitte. It moat folle earder.” Als je in december met de sneeuw pas de zomerbanden gaat vervangen voor de winterbanden, ben je te laat. Een grote misvatting is volgens Stienstra dat mensen denken dat ze geen winterbanden onder de auto hoeven, omdat ze maar kleine stukjes rijden. “De measte ûngelokken gebeure thús. Ast mei de auto hurd efkes nei de winkel giest, dêr gebeure de measte ûngelokken.”

Voor wie nu de zomerbanden nog onder de auto heeft en die wil vervangen voor winterbanden, moet snel zijn. Volgens Stienstra zijn de banden in rap tempo uitverkocht. “De levering fan bannen is echt in probleem. In stik as fiif bedriuwen ha al tsjin my sein dat sy ferskate maten net mear hawwe.”

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio