VIDEO: Verbreding zeedijk zorgt voor angst in Wierum · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VIDEO: Verbreding zeedijk zorgt voor angst in Wierum

vrijdag 03 september 2021

WIERUM – Waar moet de zeedijk bij Wierum verbreed worden? Omdat de Wadden Natura 2000-gebied zijn, mogen er aan de Waddenkant niet zomaar aanpassingen worden gedaan. Maar aan de andere kant van het fietspad staat de Mariakerk nu al dicht bij de dijk. Sommige inwoners maken zich zorgen, aldus Omrop Fryslân.

De dijk tegen de kerk aan? Jan Prins van Dorpsbelang Wierum denkt er niet over. Aan de dijkskant ligt het kerkhof. Zou die dan aan de kant moeten? Het is voor Prins nu nog niet duidelijk wat het Wetterskip gaat doen met het stuk grond van de kerk. “Ik wil hen oproepen om met duidelijkheid te komen. Duidelijke plannen: hoogte, breedte, dat doen we.”

 

 

Prins maakt zich bovendien zorgen over het aanzien van het dorp. “Wierum is dan wel niet een monument, zoals Paesens-Moddergat, maar daarom zijn we wel zuinig op ons dorp”, zegt Prins.Volgens hem is er wel een andere oplossing: de dijk kan aan de andere kant aangepast worden. “Alleen komen ze dan in de knoei met de Waddenvereniging en ik denk dat ze daar angstiger voor zijn dan voor de Wierumers.” 47 kilometer zeedijk van Koehool tot het Lauwersmeer wordt de komende jaren versterkt. Het project is een samenwerking tussen Wetterskip Fryslân, de provincie, Rijkswaterstaat, de gemeenten en verschillende landbouw- en natuurorganisaties.

Bij het Wetterskip laten ze echter weten dat ze nog in gesprek willen met de inwoners. Pieter Leverdink van Wetterskip Fryslân: “Dan hoop ik dat we kunnen duiden waarom we dit doen, waar we nu staan en wat we de komende tijd nog gaan doen.” Volgens hem zijn de plannen nog niet klaar en zullen ze praten met de dorpen die aan de zeedijk liggen. “We hebben wel een oplossingsrichting, maar die is nog niet in beton gegoten.”

Leverdink zegt begrip te hebben voor de Wierumers die zich zorgen maken over de kerk. “Ik hoop dat we de zorgen hier kunnen wegnemen door te zeggen: we zullen afblijven van de graven, we zullen niet aan de kerk komen.” Bij de dijk loopt een muur, die min of meer als grens kan worden gebruikt. Wat meer naar het westen komt de dijk uit op het plein. “We denken die ruimte te kunnen gebruiken voor het ophogen van die berm, het ophogen van die weg.”

“Op plekken waar een we een stabiel voorland hebben, bijvoorbeeld Fryslân Bûtendyks of het oostelijke deel van Paesens, waar ook een stabiel voorland ligt, denken we zeer zeker aan een buitewaartse oplossing”, zegt Leverdink. In Wierum denkt het Wetterskip echter niet aan een buitenwaartse oplossing, laat hij weten.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio