VIDEO: Verwachte drukte bij voedselbanken blijft uit: “Stilte foar stoarm” · Foto('s): Gjaldau Sijtsma
  Gjaldau Sijtsma

VIDEO: Verwachte drukte bij voedselbanken blijft uit: “Stilte foar stoarm”

maandag 01 augustus 2022

DOKKUM – Een op de drie huishoudens in Nederland komt op dit moment niet rond, zo stelt budgetinstituut Nibud. Door de hoge inflatie, energieprijzen die door het dak gaan en de nasleep van de coronapandemie kunnen veel mensen hun boodschappen niet meer betalen. Bij de Voedselbanken verwachten ze daarom een flinke toestroom van mensen die hulp nodig hebben, maar die blijft tot nu toe vreemd genoeg uit.

“De ferwachting wie dat it in enoarme stiging jaan soe, mar oant no ta is der neat merkber”, zegt bestuurslid Jaap Holvast van Voedselbank Dokkum. De afgelopen jaar zaten ze daar op zo’n 60 tot 65 gezinnen. “Mar wy ferwachtsje wol dat dit de stilte foar de stoarm is.”

Aflopende energiecontracten

Wanneer die storm losbarst, is dus de vraag. Holvast vermoedt dat bij mensen die worstelen met hun financiën de rekeningen zich op dit moment opstapelen en dat het een kwestie van tijd is voordat ze een beroep doen op de voedselbank. “In diel fan de minsken sil de ferheging fan de enerzjykosten pas letter merke, sadree’t harren kontrakt ôfrint.”

Damwâld wel drukker

In naastliggende gemeente Dantumadiel neemt het aantal mensen dat aanklopt bij de Voedselbank wel toe. Een verklaring heeft Holvast daar niet voor. Mogelijk ligt de drempel voor inwoners in Noardeast-Fryslân te hoog om zich aan te melden. Zij hoeven zich volgens Holvast echter geen zorgen te maken. “Hja is hjir anonym, Der is gjin útwikseling fan ynformaasje tusken gemeente en de voedselbank.”

Drukte of geen drukte, de voedselbanken zorgen in ieder geval dat ze overal op voorbereid zijn. “Wy ha foldwaande foarried en hâlde de foarried op peil”, zegt Holvast. “Wy gean mei folle moed de takomst yn.”

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Verwachte drukte bij voedselbanken blijft uit: “Stilte foar stoarm” · Foto('s): Gjaldau Sijtsma
  Gjaldau Sijtsma

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio