VIDEO: Recreatieve drones verstoren broedvogels: ,,Laat ze thuis als je de Wadden bezoekt” · Foto('s): Arodi Buitenwerf
  Arodi Buitenwerf

VIDEO: Recreatieve drones verstoren broedvogels: ,,Laat ze thuis als je de Wadden bezoekt”

vrijdag 15 maart 2024

PAESENS-MODDERGAT – ‘Laat je drone thuis als je de Wadden bezoekt!’. Die oproep doet Visit Wadden, de organisatie die het toerisme in het Waddengebied stimuleert, één dag voor de start van het broedseizoen (15/3) aan toeristen en bewoners. Aanleiding hiervoor is recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), waaruit blijkt dat broedvogels in het Unesco Werelderfgoed flink hebben te lijden onder het gezoem en gezweef van recreatieve drones in de buurt van hun nesten. 

Luchtopnames van de Boschplaat op Terschelling, de duinen van Ameland of de kwelders over de dijk bij Paesens-Moddergat. Steeds meer toeristen nemen een drone mee op vakantie in het Waddengebied. Dat levert voor thuis mooie plaatjes op, maar vogels die daar hun nesten hebben gebouwd, hebben er behoorlijk last van.

Volgens projectleider Wendy Oude Veldhuis van Visit Wadden vliegen sommige vogelsoorten al op van hun nest als de drone 160 meter verderop vliegt. Dit bewijst volgens Oude Veldhuis hoe belangrijk het is om onnodig gebruik van drones in het Waddengebied te stoppen. “Als vogels door drones hun nest verlaten, blijven kuikens en eieren lange tijd alleen en worden zo blootgesteld aan roofdieren en de elementen.” Om die reden roept Visit Wadden bewoners en bezoekers nu op om hun drone thuis te laten bij een bezoek aan een natuurgebied in het Waddengebied.

Tekst gaat verder onder video

 

Ook Ingrid Aaldijk, programmamanager bij Vogelbescherming Nederland en betrokken bij het onderzoek van de RUG, benadrukt de impact van verstoring: “Ook wanneer er geen kuikens of eieren zijn, heeft menselijke verstoring impact, bijvoorbeeld op onze trekvogels die het Waddengebied bezoeken als belangrijk rust- en voedselgebied. De vogels verliezen veel energie door het onnodig opvliegen, wat hun overlevingskansen vermindert. Dit heeft op lange termijn ernstige gevolgen voor het gehele ecosysteem”.

Doordat Visit Wadden geen handhavingsbevoegdheid heeft, is ze bij de oproep grotendeels afhankelijk van de goodwill van het publiek. Om zelf het goede voorbeeld te geven, heeft de toeristische organisatie daarom besloten voor haar eigen doeleinden niet langer gebruik te maken van dronebeelden. ,,Met dit statement hopen we dat mensen ook zelf gaan beseffen dat een mooie foto niet boven het welzijn van vogels gaat.”

De huidige wet- en regelgeving omtrent dronegebruik in het Waddengebied is niet voor ieder gebied even helder. In sommige gebieden zijn drones verboden, in andere gebieden worden ze toegestaan. Wie ondanks de dringende, maar verder vrijblijvende oproep van Visit Wadden toch in het Waddengebied wil vliegen, kan hier uitvogelen waar dat wel en niet mag.

Auteur: RTV NOF | Arodi Buitenwerf
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio