VIDEO: Waddenzee zal enorme schade ondervinden van stroomkabelplaatsing · Foto('s): Ben de Jager
  Ben de Jager

VIDEO: Waddenzee zal enorme schade ondervinden van stroomkabelplaatsing

zaterdag 11 september 2021

SCHIERMONNIKOOG – De voorgenomen aanleg van stroomkabels door Tennet zullen een enorme aanslag zijn op de kwetsbare natuur in de Waddenzee. Volgens zo’n dertigtal wetenschappers zijn onder andere de mosselbanken aan de Zuidkant, in het zogenoemde Wantij van Schiermonnikoog, erg kwetsbaar. “Fanút ekologysk perspektyf nimme se de route dy’t it meast skealik is foar de hiele Waadsee,” vertelt Tjisse van der Heide.  

Andere opties zijn veel duurder, zoals de meer Oostelijke variant van de kabelroute. Professor Dr. Ir. Tjisse van der Heide van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit in Groningen is door de Tweede Kamer gevraagd, of hij zijn wetenschappelijke blik op de situatie wil werpen. In een brief die hij heeft opgesteld, in samenwerking met 29 andere wetenschappers, laat hij weten dat na het bestuderen van vele data. “Dan sjogge wy eigenlik dat Tennet in route kiest dêr’t it measte bioferskaat sit, it heechste kwa bioferskaat wat je op it Waad fine kinne.”

Professor Dr. Ir. Tjisse van der Heide in gesprek met verslaggever Ben de Jager

De aanleg van de stroomkabel is nodig, omdat de energie van een nieuw windmolenpark in de Noordzee naar de vaste wal toe moet. Vooral de werkzaamheden die op het Wad moeten worden uitgevoerd met een ‘uit de kluiten gewassen rupskraan’, gaan zoals het er nu naar uit ziet zorgen voor enorme schade. “At jo troch in moskelbank op it Waad hinnerinne, sjogge je dat faaks wiken as selfs moannen werom foardat it wersteld is. En dan moat je jo foarstelle dat der in enoarme rupskraan trochhinne stjoerd wurd. Ik ha dochs wat muoite om my foar te stellen dat dat gjin negative effekten hat”, zegt de hoogleraar Kustecologie.

Tennet wil de kabel plaatsen via de Westelijke variant, omdat het daar rustig en ondiep is. Dat brengt logischerwijs minder (aanleg)kosten met zich mee, maar de natuurschade is mogelijk niet te overzien. Van der Heide daarover: “Wat ik konstatearje is dat de ingenieurs fan Tennet en de soarten fan it Waad blykber deselde foarkar hawwe. Dy gean fia deselde route, lit we it sa mar sizze. Ik tink dat wy earst mei elkoar mar ris sjen moatte wat foar de natoer winsklik is. Wy moatte mei de ingenieurs yn petear, fan wêr soe it kwa natoer en technyk beide kinne.”

De Tweede Kamer wordt aanstaande donderdag geïnformeerd door van der Heide. Zij lieten zich eerder al kritisch uit over de aanleg van de stroomkabel via deze route. “Jo lûke earst in line nei de wâl en dan net neitinke fan wat soe no út it eachpunt fan de natoer it bêste wêze. Je soene dat eins wol ferwachtsje, want wy sitte hjir yn in Wrâlderfguod en Natura-2000-gebiet. Mar dit is wat my oanbelanget de kompleet ferkearde folchoarder.”

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Waddenzee zal enorme schade ondervinden van stroomkabelplaatsing · Foto('s): Ben de Jager
VIDEO: Waddenzee zal enorme schade ondervinden van stroomkabelplaatsing · Foto('s): Ben de Jager
VIDEO: Waddenzee zal enorme schade ondervinden van stroomkabelplaatsing · Foto('s): Ben de Jager
  Ben de Jager

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio