VIDEO: Wild-camera registreert een wolf in de Alde Feanen · Foto('s): It Fryske Gea
  It Fryske Gea

VIDEO: Wild-camera registreert een wolf in de Alde Feanen

donderdag 07 januari 2021

ALDE FEANEN – Een wild-camera van It Fryske Gea heeft met grote waarschijnlijkheid een wolf geregistreerd. De camera waarmee de beelden zijn gemaakt was afgelopen maandag net opgehangen en zat zelfs nog in een testfase zo meldt It Fryske Gea. Op de beelden zie je de wolf bij het natuurgebied de Alde Feanen.

Wildcamera is wolf te snel af
Een wildcamera reageert op beweging met sensoren en vanaf het moment dat er een dier voorlangs loopt worden de beelden vastgelegd. ‘Dat giet sa rap, dat je earst bot twyfelje at it net gewoan in hûn is’, zegt directeur Henk de Vries van It Fryske Gea, ‘Om wis te wêzen hat de Zoogdiervereniging de bylden woansdeijûn besjoen. Dy befestigje ús fermoeden.’

‘De wolf hat Alde Feanen oandien. En de wolf is wolkom yn It Fryske Gea!’ It Fryske Gea heeft nu officieel melding gedaan van ‘een wolf in Alde Feanen’ bij de provincie Fryslân. Om helemaal zeker te zijn dat het een wolf is, is bewijs door middel van DNA-materiaal nodig, dat goed te vinden is in uitwerpselen. Daar zal naar gezocht worden.

Veiligheid voor schapen
It Fryske Gea snapt de discussie rond de veiligheid van schapen ten opzichte van de wolf. Als eigenaar van een schaapskudde maakt It Fryske Gea zich ook zorgen over de veiligheid van de eigen dieren. Daarnaast brengt de organisatie de pachters met schapen in het gebied de Alde Feanen op de hoogte. Het beest was in de nacht van dinsdag op woensdag bij Alde Feanen, maar kan per etmaal grote afstanden lopen. ‘Foar de feiligens fan ús skiep moatte wy in útkomst sykje. Wy tinke dêrbei oan koaien yn it lân foar de oernachting fan de skiep. Op dit stuit binne de bisten yn ‘e skiepskoai en feilich foar de wolf. Mar wy hawwe ôfrûne hjerst al west te sjen by ús kollega’s yn Oerisel en Drinte, hoe men der de skiep beskermet’.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?