VIDEO: “Winkels móeten open in maart, het is inmiddels al vijf over twaalf” · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VIDEO: “Winkels móeten open in maart, het is inmiddels al vijf over twaalf”

maandag 22 februari 2021

DOKKUM – De roep om versoepelingen van coronamaatregelen voor winkels wordt alsmaar groter. Een van de ondernemers die het bijna niet meer kan bolwerken is Henk Hengst van de kledingzaak Zensa Moda in onder andere Dokkum. In maart moet de winkel weer open anders is het volgens Hengst een maand later definitief gebeurd. Het verhaal van deze ondernemer staat niet op zichzelf.

“Voor veel ondernemers in Dokkum is het momenteel al vijf over twaalf”, zo weet waarnemend voorzitter Bert Reinders van ondernemersvereniging Dokkum. “De rek is er volkomen uit en de ondernemers willen gewoon vanaf 3 maart weer open. Er moet wat gebeuren, links- of rechtsom. Daarom hebben we richting het gemeentebestuur van Noardeast-Fryslân ook een brief gestuurd waarin de noodzaak van openstelling nog eens wordt aangegeven.”

Ondernemer Henk Hengst is eigenaar van dameszaak Zensa Moda in Dokkum en heeft nog vier modezaken in Fryslân. Hij zit in zak en as. “Ik ben bang dat het over een maand ophoudt en dat ik personeel moet ontslaan. Het geld is gewoon op. Het staat al drie maanden vast, we kunnen geen kant op. Door de winkelsluiting vanaf half december konden we de wintercollectie niet verkopen. De inkoopwaarde was 100.000 euro en het heeft nog niet eens 20.000 euro opgeleverd”, aldus een teleurgestelde en gefrustreerde ondernemer.

De corona-persconferentie van dinsdagavond voorspelt wat dat betreft nog niet veel goeds. “Dat de kappers onder strikte voorwaarden weer open mogen is mooi voor deze sector, maar geeft volstrekt onvoldoende aanknopingsmogelijkheden voor de rest van de ondernemers.”

Het verschil is volgens Reinders vooral dat bedrijven die het van de ‘massa’ moeten hebben, eigenlijk geen uitzicht hebben. “Personal shopping zou bijvoorbeeld prima in tijdvakken kunnen en die ondernemers hebben aan een aantal klanten per dag genoeg omzet, om het bedrijf draaiende te houden. De bedrijven die normaal honderden tot duizenden bezoekers over de vloer krijgen, kunnen natuurlijk nooit werken met tijdvakken.”

 

 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?