VIDEO: ZAPpers komen in actie tegen groter wordend probleem: zwerfafval · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VIDEO: ZAPpers komen in actie tegen groter wordend probleem: zwerfafval

donderdag 22 oktober 2020

DAMWALD – Het is een probleem dat steeds groter wordt: zwerfafval. Jaarlijks belandt er zo’n 50 miljoen kilo zwerfafval op straat of in de natuur. De afbraaktijd van een bananenschil is 1 jaar, een sigarettenpeuk is minimaal 2 tot 12 jaar, een stuk kauwgom is minimaal 20 jaar, een blikje is minimaal 50 jaar, een plastic fles vergaat niet en zorgt daarom voor de grootste schade.

Schade voor dieren en de natuur. Zwerfafval staat in de top-3 van ergernissen over de eigen buurt, samen met hondenpoep en gebrek aan parkeerplaatsen. Henk Buitenhuis en Hinke Wouda ergeren zich ook aan het afval. ,,Het is een groot probleem. Bij de gemeente Dantumadiel en de website supportervanschoon hebben wij ons aangemeld als ZAPpers (Zwerf Afval Pakkers), oftewel troep-opruimers. Van de gemeente hebben wij een ring gekregen en een afvalgrijper,” vertelt Hinke.

Uit onderzoek blijkt dat bijna 95 procent van de Nederlanders zich ergert aan zwerfafval. Toch gooit bijna 1 op de 4 de mensen zelf ook wel eens wat op straat. ,,Als het ergens vies is, dan gooien mensen gemakkelijker iets op straat, omdat er al meer afval ligt. Als het ergens schoon is, dan doen mensen het veel minder. Dus het is zeker de moeite waard om schoon te maken,” legt Hinke uit.

Dagelijks wandelt Henk door de natuur. Hij is een fanatiek ZAPper. ,,Soms kom ik thuis met vijf kilo afval, denk hierbij aan blikjes, flesjes, broodzakjes en sigarettenpakjes. Ik vind het vooral belangrijk voor de volgende generatie, zij moeten straks niet op een vuilnisbelt komen te leven.” Een oplossing ligt volgens beide bij de kern: bewustwording. ,,Het begint met bewust worden en opvoeding. Wanneer iedereen vanaf het begin iets leert te doen, is het veel gemakkelijker om het te blijven uitvoeren.”

Iets anders wat wellicht bij kan dragen aan een oplossing voor het probleem is statiegeld op blikjes. In Duitsland wordt dit al meer dan tien jaar gedaan op kleine drankverpakkingen. Volgens de Duitse overheid is daardoor de hoeveelheid zwerfafval afgenomen. In Nederland is de sector druk bezig om het zwerfafval aan te pakken. Lukt dit niet, dan komt er medio 2022 alsnog statiegeld op blikjes.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: ZAPpers komen in actie tegen groter wordend probleem: zwerfafval · Foto('s): RTV NOF
VIDEO: ZAPpers komen in actie tegen groter wordend probleem: zwerfafval · Foto('s): RTV NOF
VIDEO: ZAPpers komen in actie tegen groter wordend probleem: zwerfafval · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?