VIDEO: Zij verloren hun beste vriend Andries (28) door een politiekogel · Foto('s): Ben de Jager
  Ben de Jager

VIDEO: Zij verloren hun beste vriend Andries (28) door een politiekogel

vrijdag 08 oktober 2021

BOELENSLAAN – Je beste vriend verliezen na een politie-achtervolging. Het overkwam Anna Kamminga en Henri Hut, twee beste vrienden van de 28-jarige Andries Booi. Hij kwam om het leven in de nacht van 15 op 16 september door een politiekogel. Er was al een politie-achtervolging van meer dan 20 kilometer aan vooraf gegaan.

Laatste gesprek

Henri is een van de laatste personen die nog met Andries heeft gesproken, voordat het ‘noodlot’ toesloeg. “Zijn moeder had hem nog geappt, van ‘komst hast thús?’ Ik was hier rond kwart over elf ’s avonds weg. Toen zei hij (Andries red.) nog van, moet ik wat voor je doen morgen?.. Hooguit komme at ik ’n klapband krij”, antwoorde Henri. “En toen was het tot morgen..” Maar die morgen kwam niet. Het ging mis toen het stopbord naar beneden ging bij Quatrebras.

Anna vertelt over de achtervolging. “Hy waard by Quatrebras al oanhâlden, mar doe is der útnaaid.” Henri heeft wel een vermoeden, waarom Andries weg wilde rijden. “Doordat hij geen rijbewijs had, die was hij al een keer kwijtgeraakt door een snelheidsovertreding. Dat was de reden dat hij ‘útnaaide’ denk ik.”

Het Openbaar Ministerie kon over de zaak nog niets kwijt, omdat het onderzoek van de Rijksrecherche nog gaande is.

Andries’ Loods

In de loods brandt nu in de avond geen licht meer en dat is vreemd. “Normaal was hij hier altijd tot laat in de avond.” Toch blijft deze plek voor Henri zeer speciaal. “Als ik hier ben dan denk ik direct aan Andries. De loods, pick-up, Mercedes, Marlboro, allemaal Andries. En nu ook nog politie..”

Henri en Anna zitten over die nacht vol vragen. “Wêrom? Sy wisten syn kenteken wol, dus hy him achterôf opsocht… Mar dat diene se net.”

Zaterdag 9 oktober is het hele verhaal te zien en te horen bij RTV NOF & Omrop Fryslân. 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Zij verloren hun beste vriend Andries (28) door een politiekogel · Foto('s): Ben de Jager
  Ben de Jager

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio