VIDEO: Zijn Friezen voorbereid op een ramp? · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

VIDEO: Zijn Friezen voorbereid op een ramp?

dinsdag 06 juni 2023

BURGUM – Eten dat houdbaar is, genoeg water op voorraad en een radio met batterijen: met deze spullen kun je jezelf een tijdje redden als er een ramp gebeurt. Volgens Veiligheidsregio Fryslân is het niet zo moeilijk om wat voorbereid te zijn op een noodsituatie en hebben de meeste mensen meer in huis dan ze denken. Vier op de tien Nederlanders vindt dat ze niet goed voorbereid zijn op een noodsituatie, blijkt uit een onderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV ). Veiligheidsregio Fryslân heeft op een speciale website in kaart gebracht wat de risico’s voor Fryslân kunnen zijn en wat mensen zelf kunnen doen.

 

Pieter Dijkstra uit Burgum is bewust bezig om klaar te zijn voor een ramp. In het hok achter huis heeft hij voor twee weken aan groente in blik, koffie en water.
“Meestal hebben we de voorraad in een grootte van twee weken om te kunnen overleven”, zegt Dijkstra. “Want, zoals vandaag ook: er hoeft maar een storing te zijn of iemand die hackt en we hebben geen gas of de elektriciteit valt weg. Al die infrastructuur die we hebben opgebouwd, zijn we dan kwijt ”

EHBO-setje en batterijen

Bij een ramp of een crisissituatie wordt er al snel gedacht aan grote incidenten, maar volgens Veiligheidsregio Fryslân begint het vaak bij iets kleins thuis waar iedereen zich op kan voorbereiden. “Een EHBO-zetje, gereedschap, batterijen, waxinelichtjes: dat heeft iedereen meestal wel thuis liggen”, zegt Sytske Balt van de Veiligheidsregio Fryslân. Volgens hen zijn Friezen heel bereid om bij een noodsituatie mensen en gemeenschappen te helpen. En is het niet zo dat een speciaal noodpakket nodig is. Het is eenvoudig zelf samen te stellen door houdbaar eten in huis te halen en genoeg water te hebben.

“Alles kan zomaar stilstaan”

Pieter Dijkstra vindt het luchtalarm dat eens per maand wordt getest een goed voorbeeld van voorbereiding op een mogelijke ramp. “Het is een beangstigende situatie dat we er klaar voor moeten zijn dat die destructie komt. En dan heb ik het niet alleen over bommen, maar ook hackers, elektronica. Alles kan zomaar stilstaan.”

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio