VIDEO: Toren en uurwerk van Petruskerk Wânswert kunnen er weer jaren tegenaan · Foto('s): Arodi Buitenwerf
  Arodi Buitenwerf

VIDEO: Toren en uurwerk van Petruskerk Wânswert kunnen er weer jaren tegenaan

donderdag 18 april 2024

WANSWERT – De restauratie van de toren en het uurwerk van de Petruskerk in Wânswert is voltooid. Woensdag werd het eeuwenoude bouwwerk weer in gebruik genomen, nadat er ruim twee jaar aan gewerkt is.

De restauratie was hard nodig, want aan onderhoud was al tientallen jaren niets gedaan. Onder meer het voegwerk aan de buitenkant van de toren is vernieuwd. Los metselwerk en kapotte of ontbrekende stenen zijn vervangen. Het stucwerk om de toegangsdeur is vernieuwd en diverse houten constructies in de toren zijn verstevigd. Ook de lekkage op de kap, het gevolg van gebroken dakpannen, is met succes verholpen.

Tekst gaat verder onder de video

 

Atoomklok

In Wânswert kunnen ze inmiddels ook weer van de toren aflezen hoe laat het is. Het monumentale uurwerk stond jarenlang stil, maar geeft nu op de milliseconde precies de juiste tijd aan op de vernieuwde en onderhoudsvrije wijzerplaten . Het mechanisme is bovendien voorzien van een elektrische opwinder, waardoor dit niet meer handmatig hoeft te gebeuren. Twee keer per dag wordt via een netwerkverbinding gemaakt gemaakt met de atoomklok in Frankfurt, waardoor de klok nooit meer voor- of achter kan lopen.

Virtueel bezoek

De restauratie vond plaats in opdracht van Stichting Monumentenbehoud Noardeast-Fryslân, die eigenaar is van de kerktoren. Woensdag werd in de kerk ook het startschot gegeven voor het pilotproject ‘Klik en Beleef’. De toren kan dan via de website van de stichting virtueel worden bezocht. Het is de bedoeling dat op termijn alle kerktorens in Noardeast-Fryslân op deze wijze zijn te bezichtigen, laat voorzitter Henk van der Veen weten.

 

Auteur: RTV NOF | Arodi Buitenwerf
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 19:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Tjerkje Broersma
 • 21:00 - 23:00
  Wat Draaie Menu
  Martin van der Velde
 • 23:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?