Vijftig jaar OudHeidkamer Dantumadeel · Foto('s): 

Vijftig jaar OudHeidkamer Dantumadeel

woensdag 05 november 2008

De oudheid kamer dantumadeel bestaat dit jaar vijftig jaar. Is opgericht 9 oktober 1958. De oudheid kamer is te bezichtigen elke woensdag en of zaterdag tussen twee en vijf uur. Het adres is Sikke Boukesstraat vier te Zwaagwesteinde. Met vier vrijwilligers wordt dit prachtige Museum in stand gehouden. In  het Museum van de Oudheidkamer is tot en met 13 december een expositie over “het boerenleven in Dantumadeel en omstreken” met niet allen heel veel beeldmateriaal, maar ook een breed scala aan gebruiksvoorwerpen uit het boerenbestaan.


De nostalgie mag dan soms hoogtij vieren, bovenal geeft de tentoonstelling een mooi overzicht van het boerenbestaan dat nog niet zo lang vervlogen tijden van groot belang was voor deze regio. Langzaam, maar zeker is het boerenleven bezig te verdwijnen uit het beeld van de regionale dorpen. Met de boer verdwijnt echter ook een stuk historie en vooral ook veel oude gereedschappen. Aspecten die volop aanwezig zijn op de tentoonstelling. Prachtig is ook de medaille van Wiegersma uit Dantumadeel die hij tijdens een tentoonstelling in Dokkum in 1909 ontving, een tweede prijs voor; blauwbloemvlas. Verderop is nog een complete vitrine kast met prijzen van de jaren 1920-1960. Foto’s uit Roodkerk,de Kooilaan onder Wouterswoude, De Valom , maar bijvoorbeeld ook Birdaard, dat toen nog onder de gemeente Dantumadeel viel.


Het pronkstuk is:


En een prachtig oud uurwerk uit de toren van de Ned. Herv. kerk te Driesum Het werd geschonken door de gemeente Dantumadeel aan de oudheidkamer. Bestuurslid D. Bosgraaf redde dit nog zeer gave uurwerk van de schroothoop. In 1988 werd het uurwerk door hem weer opgebouwd in de Schierstins te Veenwouden,vandaar werd het in 1995 overgebracht naar dit museum het uurwerk werd gebouwd in 1924 door de firma Eijsbouts uit Asten(Noord Brabant) Het uurwerk deed tot 1987 dienst in de toren van Driesum.


© Foto,s: Sake beerstra

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Vijftig jaar OudHeidkamer Dantumadeel · Foto('s): 
Vijftig jaar OudHeidkamer Dantumadeel · Foto('s): 
  

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?